Határok

Stressztesztre készül a Frontex

A bankok mintájára Európa határait is stressztesztnek készül alávetni az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) igazgatója.

2016.08.28 15:56MTI

Fabrice Leggeri a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak elmondta, hogy a Frontex októberben tervezi megvizsgálni néhány EU-tagállam, köztük Németország és Görögország esetében, hogy hol vannak határaik gyenge pontjai.

A német belügyminisztérium egyik szóvivője megerősítette, hogy Berlin részt akar venni a stresszteszten. A berlini kormány információi szerint még Finnország, Szlovénia és Románia is jelentkezett a vizsgálatra.

“Meg akarjuk nézni, hogy a tagállamok miként kezelnének egy válsághelyzetet az EU külső határain” – tette hozzá Leggeri.

Mint mondta, a gyenge pontok megtalálásához különböző forgatókönyveket játszanak majd le a tengeri, szárazföldi és légi határokon.

A Frontex az EU külső határainak védelméért felelős és támogatja a tagállamokat ennek a feladatnak az ellátásában.

A varsói székhelyű uniós ügynökség e célból nemzeti egységeket vezényel a külső határok felügyeletére, hogy megfékezze a Földközi-tengeren át Olaszországba, Máltára, Spanyolországba és Görögországba történő illegális bevándorlást.

A Frontex a határvédelemben az uniós tagállamokra van utalva, amelyek határőröket, valamint különböző eszközöket, így helikoptereket és hajókat bocsátanak az ügynökség rendelkezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.