Közel-keleti kilátástalanság

Török offenzíva: civil halottak az ágyútűzben

Legalább húsz civil meghalt és mintegy félszázan megsebesültek vasárnap a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres szervezet észak-szíriai állásai elleni török légicsapásokban és ágyútűzben.

2016.08.28 14:19MTI

Ezt közölte a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal dolgozó Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet.

A török hadsereg Dzseb el-Kussza települést támadta. A település Dzserablúsz és Manbídzs észak-szíriai városok között fekszik.

Törökország szerdán indította meg az úgynevezett Eufráteszi pajzs hadművelet, amelynek célja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és a kurd erők visszaszorítása a török határ menti szíriai területekről.

Ankarát kifejezetten aggasztja a kurdok térnyerése Észak-Szíriában. Attól tart, hogy ha a kurdok megvetik a lábukat az észak-szíriai területeken, akkor idővel a dél-törökországi és észak-iraki kurdokkal egy közös közigazgatási rendszert akarnak majd létrehozni.

Ankara azt akarja elérni, hogy az Egyesült Államok támogatta YPG-többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki szövetség az Eufrátesz keleti oldalára vonuljon vissza.

Bár az Iszlám Állam elleni harc egyik legütőképesebb szervezetének bizonyuló kurd vezetésű SDF-et az Egyesült Államok támogatja, Washington látszólag nem áll ellen Ankara terveinek. Joe Biden amerikai alelnök szerdai ankarai látogatása alkalmával úgy nyilatkozott, hogy az YPG elveszti az Egyesült Államok támogatását, amennyiben nem vonul vissza az Eufrátesztől keletre fekvő területekre.

A török hadsereg páncélosai szombaton első ízben csaptak össze az SDF-fel Dzserablúsztól északnyugatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.