Földmozgások

Görögország partjainál is rengett a föld - a víz alatt

A görög fővárostól 90 km-re 4.2-es erősségű földrengés volt az Égei-tenger alatt 10 km-es mélységben.

2016.08.27 18:40ma.hu
Katt a képre a nagyobb felbontáshoz

A földmozgés epicentrumához legközelebbi lakott település, Kymi kb. 30 km-re található.

A görög fővárosban is lehetett érezni a rengést, ami csak pár másodpercig tartott. A magasabb épületek kilengtek. Károkról, sérültekről nem érkezett jelentés.

Ebben a térségben évente 3-4 db hasonló erősségű rengést észlelnek.

A térségben, az Égei-tengeren található a híres Szantoríni, mely alapvetően egy irdatlan erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely esemény megsemmisítette a korabeli településeket.

Ezt az eseményt Kr. e. 1645 és 1600 közé datálják. Eme kitörés a minószi civilizáció csúcspontján következett be, s az ezt követő cunami közvetve hozzájárulhatott a Szantorínitől 110 km-re délre fekvő Kréta szigetén virágzó civilizáció összeomlásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.