Muszlim

Fejkendőt is hordhatnak a rendőrnők ezentúl Törökországban

A rendőrségben szolgáló nők "sisakjuk vagy sapkájuk alatt eltakarhatják a fejüket" kendővel, "feltéve, hogy kendő az egyenruhával azonos színű, és nem mintázott."

2016.08.27 16:54MTI

Törökországban engedélyezték, hogy a rendőrnők viselhessék az iszlám fejkendőt az egyenruhához. A rendőrségben szolgáló nők "sisakjuk vagy sapkájuk alatt eltakarhatják a fejüket" kendővel, "feltéve, hogy kendő az egyenruhával azonos színű, és nem mintázott" - derül ki a hivatalos közlönyben szombaton közzétett határozatból.

A Törökországot 2003 óta kormányfőként, majd elnökként irányító Recep Tayyip Erdogant gyakran bírálják tekintélyelvű és iszlamista irányvonala miatt. Kormánya 2010-ben engedélyezte a kendő viselését az egyetemeken és a parlamentben, az elmúlt két évben pedig a gimnáziumokban is, kiváltva ezzel az 1923-ban Mustafa Kemal Atatürk által megalapított világi köztársaság híveinek elégedetlenségét.

A kormánypárti török média arra hivatkozott az engedélyezéssel kapcsolatban, hogy több nyugati országban, így a Nagy-Britanniához tartozó Skóciában vagy Kanadában is viselhetnek kendőt a rendőrnők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.