Hatalmas aranyrögöt talált

Öreg lópatkónak hitte a páratlan kincset

Négykilós aranyrögöt talált egy férfi Ausztráliában.

2016.08.25 14:46MTI

Egy több mint négy kilogrammos és becslések szerint 190 ezer amerikai dollárt (52 millió forintot) érő aranyrögöt talált egy amatőr kincsvadász Ausztráliában.

Öreg lópatkónak hitte

A neve elhallgatását kérő férfi Victoria állam híres aranyháromszögében bukkant rá a nemesfémre, amelyről először azt gondolta, hogy csupán egy "öreg lópatkó", és csak amikor mélyebbre ásott, akkor vette észre, hogy egy jókora aranyrögöt talált.

A 4121 grammos aranylelet értékét 190 ezer amerikai dollárra becsülik. A kincsvadász egy nappal korábban egy nagyjából teniszlabda méretű, 255 grammos aranyrögöt talált, amely körülbelül 11 ezer amerikai dollárt érhet.

Jutalomnak érzi

A férfi, aki korábban ígéretet tett kincsvadász barátainak, hogy osztozik velük a profiton, ha nagyobb aranyleletet talál, elmondta: a két aranyrög jelenti számára a jutalmat azért, hogy az elmúlt évtizedben kincsvadászattal töltötte a hétvégéit.

A férfi egyike annak a tucatnyi kincsvadásznak, aki hétvégenként rendíthetetlenül járja a Castlemaine, Wedderburn és Avoca által határolt 9400 négyzetkilométeres aranyháromszöget Victoria állam középső részén.

Itt találták meg 1869-ben az eddig felfedezett legnagyobb aranyrögöt: a 97 kilogrammos Welcome Stranger nevet viselő aranylelet mindössze három centiméter mélyen feküdt a felszín alatt.

Már készülnek a másolatok

A most talált két aranyrögnek már készülnek a pontos másai a tervezett aukciókra. Az őket megtaláló kincsvadász azt tervezi, hogy a befolyó kisebb vagyonból vesz egy lakókocsit és körutazásra indul Ausztráliában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.