Brüsszeli robbantások

Eredetileg franciaországi vagy hollandiai merényletet terveztek az el-Bakraoui fivérek

Eredetileg franciaországi vagy hollandiai merényletet terveztek a márciusban Brüsszelben öngyilkos robbantásokat elkövető el-Bakraoui fivérek, az idő szorításában azonban úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább és a belga fővárosban csapnak le.

2016.08.25 14:01MTI

A Paris Match című hetilap friss értesülései szerint a belgiumi születésű, marokkói felmenőkkel rendelkező testvérpár a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság helyszíneit, esetleg az amszterdami Schiphol repülőteret kívánta célba venni, nem Brüsszel volt az elsődleges célpont.

Névtelenséget kérő források tájékoztatása szerint a merénylők számítógépének átvizsgálásából kiderült, hogy valószínűleg azután döntöttek a mielőbbi cselekvés mellett, hogy a hatóságok március 15-én felfedezték a búvóhelyüket a belga fővárosban, három nappal később pedig őrizetbe vették Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét.

"A megtalált felvételek és dokumentumok arról tanúskodnak, hogy féltek attól, hogy elérünk hozzájuk. Azt írták a társaiknak, hogy sajnálják, de nem tudják őket kiszabadítani, és bocsánatot kértek, amiért előttük jutnak a paradicsomba, azonban kénytelenek sürgősen cselekedni" - közölte a neve elhallgatását kérő tisztségviselő. Hozzátette, ebből arra lehet következtetni, hogy a merénylők rögtönözték a brüsszeli terrortámadásokat.

Ibrahim el-Bakraoui március 22-én robbantotta fel magát a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, míg testvére, Khalid nem sokkal később a metróban, az európai uniós intézmények közelében követett el öngyilkos merényletet.

A brüsszeli terrortámadásokban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.