Terrorizmus

Megerősítik a francia közoktatási intézmények védelmét

A csendőrség több mint 3 ezer tartalékosát mozgósítják jövő csütörtökön a 64 ezer közoktatási intézmény közelében, s a teljes tanév folyamán megerősített járőrök fogják felügyelni az iskolákat, a gimnáziumokat és az egyetemeket, amelyek előtt tilos ezentúl gyülekezni.

2016.08.24 16:21MTI

A terrorfenyegetettség miatt megerősítik a francia közoktatási intézmények védelmét a jövő heti tanévkezdésre - jelentette be szerdán a francia belügyminiszter.

Bernard Cazeneuve az oktatási tárca vezetőjével, Najat Vallaud-Belkacemmel tartott közös sajtótájékoztatóján ismertette a kormányzat azon intézkedéseit, amelyek nagyobb védelmet biztosítanak annak a 12 millió diáknak, aki szeptember 1-én kezdik meg az új tanévet.

A csendőrség több mint 3 ezer tartalékosát mozgósítják jövő csütörtökön a 64 ezer közoktatási intézmény közelében, s a teljes tanév folyamán megerősített járőrök fogják felügyelni az iskolákat, a gimnáziumokat és az egyetemeket, amelyek előtt tilos ezentúl gyülekezni.

A legfőbb intézkedések között szerepel az évi kötelező három biztonsági gyakorlat az iskolákban, ahol eddig évente csak két riasztást szimuláltak. Az egyik ezek közül a behatolással történő merényletre készíti fel a diákokat, akiknek ezentúl elsősegély tanfolyamokon is részt kell venniük.

Jóllehet az oktatási intézmények többségét térfigyelő kamerákkal látták el és minden belépő ember személyazonosságát ellenőrzik, Najat Vallaud-Belkacem oktatási miniszter kizárta annak lehetőségét, hogy az iskolákban biztonsági őröket alkalmazzanak, mert az iskolák "nem nyitottak a nagyközönség számára, mint az üzletek". A tárcavezető szerint az intézmények körüli járőrszolgálat a megfelelő válasz a biztonsági kihívásra.

A kormány médiakampánnyal próbálja biztosítani a szülőket, a diákokat és a tanárokat arról, hogy a példanélküli fenyegetettség ellenére biztonsággal kezdhetik meg az új tanévet.

Tavaly 147-en, idén pedig közel 90-en vesztették életüket az országban olyan iszlamista terrortámadásokban, amelyeket az Iszlám Állam vállalt magára. A terrorszervezet 2015 novemberben külön is megfenyegette a tanárokat francia nyelvű magazinjában, a Dar-al-Islamban, ahol a francia közoktatásban dolgozókat "Allah ellenségeiként" jelölte meg, amiért a "szekularizációt (az állam és egyház szétválasztását) tanítják, s ezért a tanárok "legyőzésére" és "megölésére" szólított fel.

Négy évvel ezelőtt egy franciaországi iskola ellen már követtek el iszlamista támadást. Mohamed Merah 2012 márciusban egy zsidó iskola előtt megölt egy tanárt és három gyereket a délnyugat-franciaországi Toulouse-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.