Évforduló

Porosenko szerint már több mint két és félezer ukrán katona halt meg az orosz agresszió miatt

Az államfő szerdán Kijevben, az ország függetlenségének 25. évfordulója alkalmából rendezett, nagyszabású katonai parádéval egybekötött ünnepségen szólalt fel.

2016.08.24 13:23MTI

Az Ukrajna ellen két éve tartó orosz agresszió miatt eddig 2504 ukrán katona vesztette életét - mondta Petro Porosenko államfő szerdán Kijevben, az ország függetlenségének 25. évfordulója alkalmából rendezett, nagyszabású katonai parádéval egybekötött ünnepségen.

Az államfő ünnepi beszédében kiemelte, hogy az ország polgárai közül már csaknem 300 ezren szolgáltak önkéntesként vagy behívott tartalékosként bizonyos ideig a fronton a 2014 tavaszán kezdődött kelet-ukrajnai konfliktusban.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a cél a hivatásos hadsereg megteremtése. Szavai szerint havonta hatezren állnak be a fegyveres erőkhöz szerződésesként, számuk az év végére meghaladhatja a húszezret. "Jelenleg a hadsereg 75 százalékát már szerződésesek teszik ki" - tette hozzá az elnök. Megjegyezte, hogy emellett mintegy 80 ezres tartalékos állomány létrehozása is folyamatban van.

Az elnök úgy vélte viszont, hogy még évekbe és több tízmillió hrivnyába kerül Ukrajnának, hogy az országban élők nyugodtan alhassanak.

A Kijevben megrendezett katonai parádé Porosenko szavai szerint megmutatta, hogy Ukrajna valóban folyamatosan erősíti védelmi képességeit.

"A mi hadseregünk igazi népi hadsereg. Önök, ukránok befizetett adóikból, adományaikból vásároltak, újítottak fel harckocsikat, páncélozott katonai és szállító járműveket, valamint rakétarendszereket a hadsereg számára" - hangoztatta az elnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy Ukrajnának továbbra is szüksége van nyugati partnerei támogatására. "Hiszen ellenségünk egy olyan ország, amely a miénkénél tízszer nagyobb katonai költségvetéssel rendelkezik" - tette hozzá.

Biztosított afelől, hogy Kijev és az Európai Unióval kötött szabadkereskedelmi megállapodás fokozatosan működésbe lendül, ami kompenzálja majd Ukrajna veszteségeit, amelyeket az orosz katonai és gazdasági agresszió miatt elszenved. Leszögezte: annak ellenére, hogy Oroszország piaca elzárásával és az ukrán termékek területén át más országokba való eljuttatásával igyekszik "megfojtani" Ukrajnát, az ország a kezdeti sokkot kiheverve helyreállította makrogazdasági stabilitását és gazdasága ismét növekedni kezdett. Köszönetet mondott Ukrajna nemzetközi partnereinek a pénzügyi támogatásokért, az emberi élet kioltására nem alkalmas katonai eszközökért, a humanitárius segítségért, és az Oroszországgal szembeni szankciókért.

A parádén az ukrán fegyveres erők mintegy négyezer tagja és kétszáz hadieszköz és harcjármű vonult fel az ukrán főváros központjában. A rendre közel ötezer rendfenntartó vigyázott, incidensekről nem érkezett hír.

A kijevi évfordulós ünnepségen Ukrajna korábbi államfői, Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma és Viktor Juscsenko mellett részt vett - egyedüli külföldi vendégként - Andrzej Duda lengyel elnök is.

Porosenko lengyel kollégájával folytatott négyszemközti megbeszélése után újságíróknak elmondta, hogy megköszönte vendégének Lengyelország és Európai Unió kiállását Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett. Az ukrán elnök szavai szerint Duda kijelentette, nemcsak lengyel államfőként, hanem az Európai Uniót is képviselve érkezett Kijevbe megünnepelni Ukrajna függetlenné válásának évfordulóját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.