Földmozgás

Hatalmas földrengés Olaszországban - az egyik település fele "nincs többé"

Halálos áldozatokkal is járt a hajnali földrengés Olaszországban.

2016.08.24 06:53MTI
Forrás: RSOE EDIS

Legalább 20 halottja van az Olaszország középső részét szerda hajnalban sújtó erős földrengésnek, a RAI állami televízió közlése szerint a halálos áldozatokat a Marche tartománybeli Arqata del Tronto kis hegyi településről jelentették. Nézze meg a képeket és videókat itt >>>

Számos sérültje van a természeti csapásnak Rieti tartománybeli, Rómától 140 kilométerre északra fekvő Amatrice kisvárosban. Az Appenninek-hegységbeli, 2500 lakosú kisváros a Gran Sasso természetvédelmi területen fekszik. Sergio Pirotti polgármester szerint a település fele romokban hever.

A 6,2-es erősségű rengés a fővárostól északra fekvő Rieti városát is érintette. A helyi idő szerint 3 óra 36 perckor bekövetkezett rengést, amelynek epicentruma a közép-olaszországi várostól 47 kilométerre délkeletre volt, Rómában is tisztán érezni lehetett.

A földrengés pánikot keltett, a tűzoltósághoz hívások százai futottak be. A közlés szerint a rengés fészke igen kis mélységben, mindössze 10 kilométerrel a földfelszín alatt volt.

Matteo Renzi miniszterelnök szóvivője Twitter-fiókjában azt közölte, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a polgári védelmi hatóságokkal.

Sergio Pirozzi, a rengéstől sújtott Amatrice polgármestere a SkyTg24 hírtelevíziónak sírva mondta el, hogy a város fele "nincsen többé". Azonnali segítséget kért az épületek romjai alatt levő emberek kimentésére. Elmondta, hogy a város központi sétálóutcája megsemmisült. Tűzoltókra és helikopterekre van szükség - mondta. Hozzátette, hogy az Appenninekben levő település nehezen megközelíthető a bevezető utak omlása miatt is.

Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője "jelentősnek" nevezte a Közép-Olaszországot hajnalban, 3.38-kor megrázó, 6,2-es erősségű rengés földrengést, amelynek epicentruma a földtani jelentések szerint Accumoli közelében volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.