Illegális bevándorlás

Könnyítenek a németek Róma menekültterhelésén

Több száz migránst vesznek át a menekülthullám által sújtott dél-európai országtól.

2016.08.23 16:11MTI

Németország kész arra, hogy szeptembertől több száz menedékkérőt vegyen át Olaszországtól - mondta kedden Angelino Alfano olasz belügyminiszter német kollégájával, Thomas de Maiziere tárcavezetővel az Adriai-tenger partján fekvő, olaszországi Riminiben lezajlott találkozóját követően.

Alfano üdvözölte Berlin döntését, ugyanakkor nehezményezte, hogy az Európai Uniónak a menekültek igazságosabb elosztására vonatkozó mechanizmusát mindeddig csupán minimális mértékben valósították meg a tagállamok annak ellenére, hogy Olaszország a menekültügyre vonatkozó kötelezettségeit az utolsó betűig betartotta.

Ezen felül az olasz belügyminiszter arra szólította fel Brüsszelt, hogy küldjék vissza Európából azokat a migránsokat, akik nem jogosultak menekültstátus elnyerésére az európai közösség területén. ”Ha az EU nincs abban a helyzetben, hogy a migránsok visszaküldéséről és a menekültek integrációjáról gondoskodjon, megbukott.

Úgy folytatta: “A menekültügy döntő kihívás az EU jövője szempontjából. Ha nem oldjuk meg a menekültválságot, az európai közösség a szélsőséges mozgalmak miatt fog elvérezni, amelyek jelenleg egész Európában mindenhol felütötték a fejüket” – fejtette ki Alfano az Il Messagero című római napilapnak adott interjújában. A tárcavezető megerősítette, hogy Olaszország továbbra is mindent megtesz a Földközi-tengeren bajba kerültek kimentéséért.

Róma kiáll a török-EU egyezség mellett

Alfano óva intett a Törökország és az EU között márciusban megkötött, a menekültáradat megfékezését célzó egyezmény felbomlásától. Úgy vélte, borzasztó következményekkel járhatnak a balkáni útvonal felélénkülése, mivel ezt az utat korábban az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tagjai is előszeretettel használták.

Brüsszel és Ankara között az utóbbi időben elmérgesedett a viszony: a július 15-én lezajlott sikertelen török puccskísérletet követően Ankara tisztogatási hullámba kezdett, és a halálbüntetés bevezetését is kilátásba helyezte. Az Európai Unió bírálta a lépéseket, és felmerült a török EU-csatlakozási tárgyalások teljes leállítása. Ezt követően Törökország az EU-török alku felmondását helyezte kilátásba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.