Belpolitika

Lakóinak többsége szerint Ausztria rossz irányban halad

Nagyjából 40 százalék idő előtt megtartaná a 2018-ban esedékes parlamenti választást.

2016.08.24 00:30MTI

Az osztrákok mintegy 70 százaléka szerint országuk rossz irányban halad, nagyjából 40 százalék idő előtt megtartaná a 2018-ban esedékes parlamenti választást - derült ki a Der Standard című osztrák lap által hétfőn bemutatott felmérésből.

Leginkább az ország keleti felén lakók, a szabadságpárti szavazók és a nők elégedetlenek. Az ország helyzetét jellemzően a néppárti szavazók látják pozitívan. A linzi Market Institut közvélemény-kutató által végzett felmérés szerint - a 40 százalék támogatóval szemben - a válaszadók 55 százaléka nem támogatja az előre hozott választást.

A hétfőn közzétett felmérésből az is kiderül, hogy jelenleg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb, a választók 34 százaléka szavazna rá. Az ellenzéki párt vezetője, Heinz-Christian Strache 23 százalékos támogatottsággal bír.

Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártjára, az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) 25 százalék szavazna. A válaszadók 61 százaléka úgy véli, hogy a kormányátalakítás ellenére rosszabb lett, 31 százalék szerint pedig javult a párt helyzete.

Az SPÖ elnöke, Christian Kern jelenlegi kancellár 37 százalékos támogatottsággal bír. Leginkább az SPÖ szavazói körében népszerű, azonban minden második Zöldek-támogató és minden ötödik néppárti szavazó is őt választaná.

Christian Kern májusban lépett a hét és fél év után lemondott Werner Faymann korábbi szociáldemokrata kancellár és SPÖ-pártelnök helyére, a szociáldemokraták és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) alkotta nagykoalíciós kormány élére. Kern korábban az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) vezérigazgatója volt. Az új kancellárral együtt négy minisztercsere történt, januárban pedig három szociáldemokrata tárcavezető kezdte meg munkáját, köztük Hans Peter Doskozil védelmi miniszter.

A felmérés szerint a kormánytagok közül a kancellár és Doskozil sokkal jobban végzi munkáját, mint elődjeik. Mindkettejük esetében a megkérdezettek 55 százaléka vélekedik így.

A kisebb koalíciós pártra, az Osztrák Néppártra (ÖVP) 18 százalék szavazna, a párt elnökére, Reinhold Mitterlehnerre 12 százalék. A válaszadók jelentős többsége, 72 százaléka szerint az ÖVP helyzete most rosszabb, mint korábban.

Az ellenzéki Zöldek pártja 12 százalékos, a pártvezető Eva Glawischnig három százalékos támogatottságú. A szintén ellenzéki Neos liberális pártra nyolc százalék, Matthias Strolzra, a párt elnökére két százalék voksolna.

A felmérést végző intézet vezetője, Werner Beutelmeyer arra figyelmeztetett, hogy a közvélemény-kutatást nem szabad választási eredményként kezelni, hiszen jelenleg nincsen választási kampány, amely jelentősen befolyásolja a közhangulatot is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.