Brexit

A britek többsége támogatja az EU-s állampolgárok maradását

A britek túlnyomó többsége egy friss közvélemény-kutatás szerint támogatja, hogy a szigetországban élő európai uniós állampolgárok az Egyesült Királyság EU-ból való várható kilépése után is Nagy-Britanniában maradhassanak.

2016.08.23 04:33MTI

A British Future nevű agytröszt által ismertetett felmérés szerint az emberek 84 százaléka vélekedik így. Azok közül, akik a brit európai uniós tagságról júniusban tartott népszavazáson a kilépésre voksoltak, 77 százalék támogatja ennek lehetőségét.

Az ICM intézet által készített közvélemény-kutatás eredményei arról tanúskodnak, hogy széles rétegeket "aggaszt" a bevándorlás ügye, ugyanakkor azt is elismerik, hogy munkájuk révén a bevándorlók hozzájárulnak a gazdaság teljesítményéhez és a társadalom hasznára vannak. Sokan támogatják, hogy további képzett munkaerő érkezzen Nagy-Britanniába: mindössze 12 százalék szeretné, ha csökkenne a képzett munkaerő beáramlása, 46 százalék támogatja, hogy növekedjen, 42 százalék pedig a mostani arányt tartja megfelelőnek.

A megkérdezettek 62 százaléka támogatná viszont, hogy csökkenjen a képzetlen munkaerő beáramlása.

Csak a kilépéspártiakat vizsgálva a közvélemény-kutatók megállapították, hogy mindössze 15 százalék ellenzi a magasan képzett munkaerő további beáramlását, 45 százalék támogatja, hogy még többen jöjjenek, 40 százalék a jelenlegi szintet tartja megfelelőnek.

A megkérdezettek háromnegyede értett egyet azzal, hogy olyan bevándorlási politikára van szükség, amely révén ellenőrizni lehet, ki jön az országba, de fenntartja a gazdaság és a társadalom számára hasznos mértékű bevándorlást.

A szakmákat illetően kiderült a felmérésből, hogy a britek többsége támogatná, ha növekedne a külföldi ápolók, orvosok, informatikai szakemberek és tudósok száma.

A brit kormány többször hangoztatott hivatalos álláspontja, hogy viszonossági alapon a továbbiakban is biztosítható lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.