Török puccskísérlet

Juncker továbbra is elképzelhetőnek tartja a török vízummentességet

Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy Törökország a terrorellenes törvényeket ne arra használja, hogy ártatlan tudósokat és újságírókat dug rács mögé.

2016.08.21 18:35MTI

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnap az ausztriai Alpbachban rendszeresen megrendezett Európai Fórumon azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy október 1-jéig az Európai Unió eltörölje a vízumkényszert a török állampolgárokkal szemben.

Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy Törökország a terrorellenes törvényeket ne arra használja, hogy ártatlan tudósokat és újságírókat dug rács mögé, és az összes uniós elvárásnak teljesülnie kell – tette hozzá a luxemburgi politikus. Juncker elmondta: erőt próbáló és kimerítő megbeszélései voltak mostanában a török elnökkel, és ha Törökország nem kapja meg a vízummentességet, akkor Erdogannak kell megmagyaráznia a török embereknek, hogy miért nem utazhatnak szabadon Európába.

Török politikusok korábban szószegéssel vádolták az Európai Uniót, azt állítva, hogy az EU vízummentességet ígért a törököknek már a nyáron. A márciusban kötött migrációs megállapodásban viszont az szerepel, hogy mindkét fél felgyorsítja azoknak a lépéseknek a megtételét, amelyek a vízummentességhez szükségesek, majd a nyár elején Törökország volt az, amely kerekperec kijelentette: szó sem lehet a terrorellenes törvények elvárt módosításáról.

Juncker Alpbachban Törökország uniós csatlakozási tárgyalásaira is kitért, és mint hangoztatta: a megbeszéléseket folytatni kell, de nem azért, mert Törökország öt vagy akár tíz éven belül csatlakozhat, hanem a folyamatos párbeszéd fenntartása érdekében. Korábban több uniós ország vezetője a csatlakozási tárgyalások leállítását szorgalmazta a törökországi tisztogatások, valamint a halálbüntetés visszaállításának felvetése miatt.

A politikus kitért a migrációs válság és a terrorizmus kapcsolatára is. Elismerte ugyan, hogy a menedékkérők között terroristák is érkeztek Európába, ám “sok terrorista már régebb óta itt volt, Belgiumban, Brüsszelben, Párizsban, Cannes-ban születtek, és a saját társadalmunk nevelte fel őket”.

Az unió további integrációjáról szólva Jean-Claude Juncker valódi közös kül- és védelempolitika, és végső soron uniós hadsereg, de nem “klasszikus támadó hadsereg” felállítását is idővel szükségesnek nevezte.

Az Egyesült Királyság kilépéséről a politikus ismét leszögezte: a britek csak akkor kaphatnak hozzáférést az unió egységes piacához, ha biztosítják a munkaerő áramlásának szabadságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.