Szíria

A világ legkegyetlenebb helye most a szíriai Aleppo

A világot bejárt fényképen, egy aleppói mentőautóban ülő, sebesült, sokkos kisfiú esete nem egyedi, naponta több tucat ilyen van az ostromlott észak-szíriai városban. Omran bátyja belehalt az ugyanabban a légicsapásban szerzett sérüléseibe.

2016.08.20 19:36MTI

Az erőszak és a légicsapások, a halottak és sebesültek hozzátartoznak a keserű, mindennapi valósághoz. Jelenleg valószínűleg nincs most a világon kegyetlenebb hely, mint a szíriai Aleppó, amely a háború előtt az ország virágzó gazdasági központja és második legnépesebb városa volt.

“Naponta több tucat Omrán van Aleppóban” – mondja Ibrahim al-Haddzs, a szíriai ellenzékhez köthető segélyszervezet, a Fehérsisakosok egyik munkatársa, hozzátéve: Omrán és családja szerencsés volt, mert életben maradtak.


“Aznap éjjel kisgyerekek holttesteit húztuk ki a romok alól. Nekik nem volt szerencséjük, de az ő képük nem került a címlapokra és nem rázta meg a világot” – magyarázta Haddzs, aki szerint napról napra nehezebb a munkájuk. Sokszor ők maguk is veszélybe kerülnek. Eddig 47 fehérsisakos önkéntes vesztette életét munka közben, és csaknem százan megsérültek. Haddzs beszámolója szerint az is előfordult, hogy riasztást kaptak, és kollégája a helyszínen döbbent rá, hogy a szétlőtt ház, melyhez hívták őket, a sajátja; saját felesége és gyerekei hevernek holtan a romok alatt.

Közben egy fényképész, aki találkozott Omran családjával, arról számolt be, hogy az ötéves kisfiú tízéves bátyja, aki ugyanabban a légicsapásban sebesült meg mint öccse, szombatra rosszabbul lett és belehalt hasi sérüléseibe.


A közösségi médiában pedig újabb kép igyekszik érzékeltetni, milyen sors várhat a szíriai gyermekekre, ha maradnak, vagy ha elmenekülnek háború dúlta hazájukból. A kép bal oldalán a vérző, poros, mentőautóban ülő Omrán szerepel, jobb oldalt pedig az a kisfiú, akinek megrázó képe tavaly került címlapokra világszerte.

A hároméves Alan Kurdi holttestét Törökországban mosta partra a tenger szeptemberben. A kisfiú családja embercsempészek segítségével, gumicsónakkal akart Törökországból Görögországba jutni, de felborultak, és a kisfiú a tengerbe fulladt.

Facebook Karl Marx


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.