Magyarság

Kelemen Hunor: a kollektív emlékezés nemzeti kötelesség

A múltra való emlékezés nem luxus, hanem nemzeti kötelesség. Szilágycsehen (Cehu Silvaniei) egy emlékművet is avattak a település első és második világháborús áldozatainak.

2016.08.20 18:21MTI
FB official

Kelemen Hunor szerint a múltra való emlékezés nem luxus, hanem nemzeti kötelesség, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Szilágycsehen (Cehu Silvaniei) beszélt erről az államalapítás ünnepén, ahol egy emlékművet is avattak a település első és második világháborús áldozatainak. Kelemen Hunor úgy vélte, az emlékműállítással azt is kifejezi a közösség, hogy a szülőföldjén, erős közösségként akarja a jövőjét tervezni, alakítani. Az RMDSZ elnöke szerint augusztus 20-án azon is el kell gondolkodniuk a magyaroknak, hogy a Szent István király által megalapított ország miként maradhatott fenn ezer év és sok viszontagság után is. Emlékeztetett arra, hogy a szilágycsehi közösség köztéren szerette volna felállítani világháborús hősei emlékművét, de végül ezt csak a református templomkertben tehette ezt meg, mert a kisváros önkormányzata hat alkalommal is leszavazta az emlékállítást. "Akik ezt a javaslatot leszavazták, még mindig nem értik, nem akarják érteni, hogy ellenszavazatokkal, tiltással egy népet, egy közösséget nem lehet megakadályozni abban, hogy a kollektív emlékezetet ápolja. Úgy gondolom, hogy bár a történelem során románok és magyarok sokszor egymással szemben álltak, de egymás múltjának tiszteletben tartása nélkül nem lehet közös jövőt építeni" - idézte az RMDSZ hírlevele Kelemen Hunor szilágycsehi beszédét. A 7200 lakosú kisvárosban a lakosok 49,4 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.