Török puccskísérlet

Több száz török szülő vette ki gyermekét Dániában a Gülennel feltételezett kapcsolatban álló iskolákból

A Facebook közösségi portálon 14 magániskola listáját tették közzé "Mentsétek meg gyermekeiteket Fethullah Güllen terrorszervezetének iskoláitól" török nyelvű kommentár kíséretében.

2016.08.19 20:49MTI

Több száz török szülő vette ki gyermekék Dániában azokból az iskolákból, amelyek állítólag kapcsolatban állnak a júliusi ankarai puccskísérlet megszervezésével gyanúsított Fethullah Güllen hitszónokkal - jelentette a dán média.

A Facebook közösségi portálon 14 magániskola listáját tették közzé "Mentsétek meg gyermekeiteket Fethullah Güllen terrorszervezetének iskoláitól" török nyelvű kommentár kíséretében.

A kommentárt lefordító TV2 televízió számításai szerint 366 török származású tanuló nem jelentkezett augusztus közepén az új tanévre.

A hillerodi Privatskole megerősítette az AFP francia hírügynökségnek, hogy mintegy 180 tanulója közül 45 távozott.

"A szülők nem merik olyan iskolába küldeni a gyerekeiket, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnök terroristának nevez" - mondta Jorgen Skaastrup igazgatóhelyettes.

Az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Güllen politikai mozgalma, a Hizmet számos iskolát működtet világszerte. A listán szereplő iskolák többsége a TV2 szerint tagadta, hogy közvetlen kapcsolatban állna a hitszónokkal vagy eszméit oktatná.

Skaastrup szerint ezek az eszmék nem szerepelnek sem a tantervben, sem az iskola céljai vagy értékei között. Az oktatók szerint viszont többekre személy szerint befolyással vannak a gülleni eszmék.

A július 15-i elbukott államcsínykísérlet után a török hatóságok nagyszabású tisztogatásba kezdtek, amely során eltávolították a Güllen-mozgalommal szimpatizálókat a közszolgálatból, a hadseregből, az igazságszolgáltatásból, az oktatásból és a gazdaságból. A Pennsylvaniában élő 75 éves hitszónok tagadja, hogy bármi köze lenne a puccskísérlethez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.