Hadsereg

Kínai hadihajók kaptak új kikötőt a Kelet-kínai-tenger egyik szigetén

A tengerparti Vencsou város közigazgatása alá eső területen állítólag katonai létesítmények sorát építik, a szóban forgó szigeten egy repülőgép-leszállópálya építését is tervezik.

2016.08.20 01:30MTI

Egy kínai katonai bázis fejlesztésekor új tengeri kikötői móló épült a Nancsi szigetlánc legnagyobb szigetén, amely az amerikai katonai bázisoknak otthont adó japán Okinava szigeténél 100 kilométerrel közelebb fekszik a Japán és Kína között folyamatos feszültség tárgyát képező, vitatott hovatartozású, kelet-kínai-tengeri szigetekhez - számolt be pénteken japán források alapján a South China Morning Post című lap.

A mólóhoz már megérkeztek az első hadihajók. A tengerparti Vencsou város közigazgatása alá eső területen állítólag katonai létesítmények sorát építik, a szóban forgó szigeten egy repülőgép-leszállópálya építését is tervezik. A szigetre korábban fejlett radarrendszert telepítettek és helikopter-leszállóhellyel is rendelkezik.

Megfigyelők szerint egyre több jel mutat a kínai védelmi erők aktivitásának fokozódására, különösen a kelet-kínai-tengeri, lakatlan Tiaojü/Szenkaku-szigetek körül, amelyeket Kína és Japán egyaránt a magáénak tekint.

Peking 2013-ban egyoldalúan légvédelmi azonosító övezet létrehozását jelentette be a kelet-kínai-tengeri területek felett, területi követeléseinek nyomatékosítására. Ezt sem Japán, sem az Egyesült Államok nem ismerte el.

Tokió augusztus elején tiltakozását fejezte ki Pekingnél amiatt, hogy júniusban Kína a vitatott kelet-kínai-tengeri területek közelében egy tengeri fúrótoronyra radart szerelt. Arról is több tudósítás érkezett, hogy a vitatott hovatartozású szigetek térségébe rendszeresen kínai járőrhajók hajóznak be, továbbá arról, hogy augusztus elején a kínai hajók száma csaknem négyszeresére emelkedett a szigetek körül.

A feszültség további fokozódását vetíti előre, hogy néhány nappal ezelőtt japán lapértesülések szerint Tokió olyan új, mozgatható indítóállású, körülbelül 300 kilométeres hatótávolságú rakétarendszer fejlesztésébe kezd, amelynek feladata a Szenkaku-szigetek védelme lesz és várhatóan 2023-ig állítják hadrendbe.

A tengerparti rakétatelepeket feltételezhetően a vitatott hovatartozású szigetcsoporttól mintegy 170 kilométerre lévő Mijakó-szigetre, illetve a 150 kilométerre lévő Jonaguni-szigetre telepítik. Utóbbin idén márciusban egy állandó radarállomást állítottak fel.

A kínai Hszian rakétarombolóról keltezett pénteki hírügynökségi sajtójelentés szerint két kínai haditengerészeti flotta csütörtökön hadgyakorlatot kezdett a Japán-tengeren. Megfigyelők szerint a manőverhez "ritka" helyszínt választottak. Az erről szóló hivatalos közlésben az szerepel, hogy a gyakorlat nem irányul egyetlen ország ellen sem, a nemzetközi gyakorlattal összhangban van és az éves kiképzési tervben szerepel.

A Hszinhua hírügynökség azt is közölte, hogy egy külföldi repülőgép kísérletet tett a történések megfigyelésére, amire "a hadihajók megfelelő választ adtak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.