Obamacare

Kivonul az egyik nagy amerikai egészségbiztosító Obama biztosítási rendszeréből

Igaz, az általa "lefedett" tizenöt szövetségi államból négyben továbbra is részt vesz az Obamacare programban.

2016.08.17 22:30MTI

Az egyik legnagyobb amerikai egészségbiztosítási társaság, az Aetna kivonul Barack Obama elnök egészségbiztosítási rendszeréből.

Az Aetna kedden jelentette be döntését, s ezzel - az öt nagy egészségbiztosító társaság közül utolsóként - kivonul az Obama által elnöki rendelettel megvalósított egészségbiztosítási endszerből, igaz, az általa "lefedett" tizenöt szövetségi államból négyben továbbra is részt vesz az Obamacare programban.

Az amerikai elnök Obamacare néven ismertté vált törvényerejű rendeletének célja, hogy minden amerikainak kötelezően legyen egészségbiztosítása: az idén februárig, jóval kevesebben ugyan a vártnál, de 13 millió olyan amerikai csatlakozott a rendszerhez, akiknek korában nem volt egészségbiztosítása.

Az Egyesült Államokban vagy a munkahely gondoskodik a munkaszerződésben rögzítve az egészségbiztosításról, vagy mindenkinek magának kell megkötnie. Az Obamacare bevezetése óta ez kötelező, aki nem köt biztosítást, azt pénzbüntetéssel sújtják. Akinek igazoltan alacsony a jövedelme, annak is be kell lépnie az Obamacare rendszerbe, biztosítást kell kötnie valamelyik magánbiztosítóval, és a fizetendő járulékok egy részét az állam a költségvetésből finanszírozza.

A legnagyobb magánbiztosítók azonban egymás után mondják fel részvételüket az Obamacare-ben, arra hivatkozva, hogy képtelenek profittal működtetni a prémiumszolgáltatásokkal bővített, bonyolultnak mondott rendszert. Az Aetna hétfőn jelezte, hogy második negyedévi mérlege készítésekor kiderült, adózás előtti vesztesége 200 millió dollárra rúg.

Az Aetna mindazonáltal négy szövetségi államban - Virginiában, Nebraskában, Iowában és Delaware-ben - bennmarad a rendszerben, bár ezekben az államokban is kevesebb helyen kínál majd egészségbiztosítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.