Oroszország

Putyin lecserélte elnöki kabinetjének vezetőjét

Felmentette Szergej Ivanovot az elnöki kabinet éléről Vlagyimir Putyin orosz államfő, helyére pedig Ivanov eddigi helyettesét, Anton Vajnót nevezte ki.

2016.08.12 12:57MTI

A 63 éves Ivanov, aki korábban vezető tisztségeket töltött be a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB), volt a védelmi tárca vezetője és első miniszterelnök-helyettes is, több mint négy és fél éven át vezette az elnöki kabinetet.

A politikus Vlagyimir Putyin egyik legszorosabb szövetségesének számított, és sokan úgy vélték, hogy 2008-ban Ivanov veszi át tőle az elnökséget, amikor az alkotmányos korlátozás miatt nem tölthette be egymás után harmadszor is ezt a tisztséget. Putyin végül Dmitrij Medvegyev akkori és jelenlegi miniszterelnök mellett döntött.

Putyin Ivanovot pénteken a környezetvédelmi, ökológiai és közlekedésügyi elnöki különmegbízottá nevezte ki. A Rosszija 24 állami hírtelevízió adásában az elnök bejelentette, hogy elégedett volt eddigi kabinetfőnöke munkájával, és Ivanov kérte felmentését.

Utóda, a 44 éves Anton Vajno egyúttal bekerült az orosz nemzetbiztonsági tanácsba is, Szergej Menyajlóval, a szibériai szövetségi körzet és Nyikolaj Cukanovval, az észak-nyugati szövetségi körzet elnöki megbízottjával együtt.

A tallini születésű Vajno, aki korábban diplomataként és a kormányapparátus munkáját felügyelő miniszterként is dolgozott, 2012 óta volt Ivanov helyettese.

Az orosz elnöki kabinetfőnök egyebek között törvénytervezetek kidolgozását, valamint az államfőnek szánt bel- és külpolitikai elemzések elkészítését felügyeli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.