Irtás

Emberszaggal csalnák lépre a szúnyogokat Kenyában

Ezzel az új módszerrel akarják csökkenteni a maláriás megbetegedéseket.

2016.08.10 20:34MTI

Holland és kenyai kutatók új szúnyogcsapdát fejlesztettek ki, amely emberszaggal vonzza a malária kórokozóját hordozó szúnyogokat - olvasható a The Lancet című brit orvosi folyóirat szerdai számában.

A három éven át Kenyában végzett kutatások eredménye szerint a szintetikus illattal ellátott csapdák segítségével sikerül elfogni a maláriát hordozó szúnyogpopuláció 70 százalékát, és 30 százalékkal csökkenteni a megbetegedések számát az új szúnyogcsapdát használó háztartásokban.

A kísérletekben a Viktória-tavon fekvő Rusinga sziget 25 ezer lakója vett részt. A napenergiával működő csapdákat az otthonokon belül, illetve kívül helyezték el, de alkalmaztak szúnyoghálót és malária elleni szereket is.

"A szagos csapda a dengue-láz vagy a zika vírus ellen is megoldást nyújthat" - áll a kutatást végző hollandiai Wageningen egyetemének közleményében. A dengue-láz és a zika vírus kórokozóját más szúnyogfaj terjeszti, mint a maláriáét. A betegség a fertőzött nőstények csípése révén terjed.

A holland egyetem adatai szerint percenként meghal egy gyermek maláriában. A betegség évente 12 milliárd dollárjába (3341 milliárd forint) kerül Afrikának.

A malária ellen nincsen védőoltás. A kór 2015-ben 438 ezer ember halálát okozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A betegség áldozatainak legtöbbje ötévesnél fiatalabb fekete-afrikai gyermek.

A WHO 2030-ra 90 százalékkal akarja csökkenteni a malária okozta halálozások arányát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.