Palesztinok

Izraelben letartóztatták egy nemzetközi segélyszervezet vezetőjét a Hamász pénzelésének vádjával

A hatóságok szerint dollármilliókat játszott át civileknek szánt pénzekből a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezetnek.

2016.08.04 15:20MTI

Letartóztatásba helyezték az izraeli hatóságok a World Vision (Világ Jövőképe) nevű nemzetközi segélyszervezet egyik vezetőjét, Mohamed Halabit és eljárást kezdeményeztek ellene, mert a hatóságok szerint dollármilliókat játszott át civileknek szánt pénzekből a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezetnek - értesült csütörtökön a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A Halabit kihallgató Sin Bét belbiztonsági szolgálat szerint a segélyszervezetnek dolgozó Halabi már hat éve a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak ügynöke volt. A csütörtökön ellene benyújtott vádirat szerint több tízmillió dollár - Európából és az Egyesült Államokból civilek támogatására érkezett - segélyt adott át a Hamásznak terrorcselekmények elkövetésére.

Többek közt pénzjutalmakat adott a két évvel ezelőtti Erős Szikla hadművelet idején a Hamász harcosainak, és a Hamász a tőle kapott összegekből is fejlesztette rakétaarzenálját, hadállásait és a Gázai övezet alatt ásott, Izrael elleni támadásokra használt alagútjait.

A Sin Bét már mintegy másfél hónappal ezelőtt őrizetbe vette Halabit az övezet északi részén Izraelbe vezető, személyforgalmat bonyolító erezi átkelőnél, és csütörtökre készült el a Beér-Seván lévő körzeti bírósághoz benyújtott vádirat.

A harmincnyolc éves, a Gázai övezetben található Dzsabália városban élő Mohamed Halabit az izraeli hatóságok szerint 2004-ben szervezte be a Hamász. Az volt a feladata, hogy beépüljön a World Vision nevű segélyszervezetbe, ahonnan titokban a Hamász katonai szárnyának erősítésére kellett átcsatornáznia a segélyeket évi 7,2 millió dollár (mintegy kétmilliárd forint) értékben.

A Ciszjordániában is működő jótékonysági szervezet vezetője, Rana Kunszija egyelőre nem kívánt válaszolni a ynet kérdéseire, de a szervezet munkatársai nyilatkozatban álltak ki Halabi mellett. Követelték a férfi szabadon engedését és azt, hogy kapjon jogi segítséget.

Az izraeli hatóságok csütörtök este találkoznak a szervezet képviselőivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.