Terrorizmus

Megvált "szülői" nevétől az an-Nuszra

Az al-Kaidának fontosabb az iszlám alkotta kötelék, mint a szervezeti.

2016.07.28 17:04MTI

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet csütörtökön nyilvánosan jóváhagyta, hogy leváljon róla az ugyancsak dzsihadista terrorszervezetként számon tartott szíriai ága. A most már szervezetileg önálló, teljes nevén Jabhat an-Nuṣrah li-Ahl ash-Shām együtt harcol a nemzetközi koalíció által támogatott szíriai ellenzékkel az Iszlám Állam és a damaszkuszi kormányerők ellen.

“Habozás nélkül feláldozhatjátok a köztünk lévő szervezeti kapcsolatokat, ha azok bomlasztanák egységeteket. Az iszlám jelentette testvériség erősebb kapocs köztünk bármiféle szervezeti viszonynál… egységetek fontosabb számunkra” – hangzott el a hatperces rádióüzenetben, amelyet Ajmán az-Zavahri, az al-Kaida vezetője intézett a leválásra buzdított szervezethez.

Az an-Nuszra Front Szíriában egyaránt harcol a kormányerők és az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellen, ebből következően gyakran ugyanazon az oldalon küzdenek harcosai, amelyen az Egyesült Államok támogatta szíriai erők.

4 éve az egyik legütőképesebb terrorista formáció vált önállóvá

Az magyar Wikipédia szócikke szerint az an-Nuszra Front szunnita, szalafista mudzsáhidek részvételével alakult a szíriai polgárháború idején. Elsődleges célja, hogy Szíria éléről eltávolítsa Bassár el-Aszad elnök rendszerét, és egy új, a saría iszlám törvénykezésen alapuló társadalmat hozzon létre. Egyes források szerint céljaik között szerepel az Arab Kalifátus feltámasztása is.

A szervezet nyilvánosan támadja a más vallásúak – elsősorban az alaviták és keresztények – nézeteit, sőt fegyveres támadásokat is hajt végre a szíriai vallási kisebbségek ellen,[3] emellett legfőbb ellenségének – a kormányerők után – az Amerikai Egyesült Államokat és Izraelt nyilvánította, sőt megfenyegette a nyugati országokat egy esetleges katonai beavatkozás esetére. Az Egyesült Államok al-káidás kapcsolatokkal vádolta meg az Al-Nuszra Frontot, melyet 2013 áprilisában az Al-Káida iraki szárnya meg is erősített.

Az Al-Nuszra Front 2012 január 24-én jelentette be megalakulását. A későbbiekben vállalta a felelősséget több öngyilkos és pokolgépes robbantásos merényletért,[5] valamint Mohammed al-Szájed szíriai TV riporter kivégzéséért.[5] Legelső öngyilkos merényletüket 2011 december 23-án hajtották végre, Damaszkuszban, ez egyúttal az első, a konfliktus alatt elkövetett terrorcselekmény volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.