Terrorizmus

Az Iszlám Állam több tucat tagját vették őrizetbe Marokkóban

Az Iszlám Állam 52 feltételezett tagját vették őrizetbe Marokkóban, és ezzel számos terrorcselekményt sikerült megelőzni.

2016.07.27 15:23MTI
You Tube screenshot

A hatóságok fegyverekre és pokolgép gyártásához szükséges anyagokra bukkantak a feltételezett szélsőségeseknél.

Az elmúlt hónapokban több terrorsejtet sikerült felszámolni és számtalan gyanúsított került a rendőrség kezére, akik merényletekre készültek az országon belül és kívül.

A legújabb őrizetbe vételek során a terrorszervezet annyi tagját fogták el, mint korábban még soha.

Az őrizetbe vettek közül sokan azt tervezték, hogy az Iszlám Állam újabb tartományát hozzák létre Marokkóban. Ezt a többi között biztonsági és katonai tisztségviselők, illetve turisták meggyilkolásával akarták elérni. Célpontjaik között fesztiválok, kormányzati intézmények és börtönök is szerepeltek.

A dzsihadistákkal szembeni harcban a Nyugat szövetségesének számító királyság 2014, azaz az Iszlám Állam iraki és szíriai terjeszkedése óta fokozott készültségben van. Marokkó a dzsihadista szervezet 38 feltételezett sejtjét számolta fel 2013 óta, és összesen 159 terrorsejtet leplezett le 2002-től napjainkig - tette hozzá a belügyminisztérium közleménye.

Több száz marokkói, tunéziai és algériai állampolgár csatlakozott a szélsőséges iszlamistákhoz a polgárháborús Szíriában. Közülük sokan azt tervezik, hogy kiképzésük után hazatérnek, és otthon népszerűsítik a dzsihadista ideológiát.

Az évek óta zavaros belpolitikai helyzetben lévő közeli Líbia is fokozott veszélyt jelent az észak-afrikai országokra nézve. A Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor 2011-es bukását követő káoszt kihasználva az Iszlám Állam megvetette a lábát Líbiában, és több kiképzőtábort üzemeltet ott.

Marokkóban legutóbb 2011-ben követtek el merényletet. Akkor egy turisták körében közkedvelt marrakesi kávézóban robbantottak a szélsőségesek; a támadásban 17-en vesztették életüket. Marokkó napjainkban is az Iszlám Állam, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a szélsőséges nigériai Boko Haram célpontjai között szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.