Iszlám állam

Terrortábort semmisítettek meg Afganisztánban

Helyi egységek amerikai támogatással az Iszlám Állam egyik táborát semmisítették meg.

2016.07.26 16:16MTI

Napok alatt több mint kétszáz dzsihadistával végeztek a biztonsági erők, mialatt felszámolták az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet egyik támaszpontját a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban. A műveletet vezető Naszim Szangi tábornok kedden bejelentette: újoncok kiképzése folyt a létesítményben.

Az iszlamisták bázisa fegyverraktárként is működött, emellett a létesítmény területén egy kórház is üzemelt – ismertette az afgán tábornok, aki szerint az elmúlt négy nap során a hadsereg a dzsihadisták mintegy 270 harcosával végzett Nangarharban.

Rendőrségi források úgy tudják: ezekben az összecsapásokban vesztette életét Szaid Emarati, az IÁ Nangarhar tartományért felelős katonai parancsnoka is. Emellett pedig húsz dzsihadistát is sikerült elfogni - mondta Haszrat Huszain Masrikival rendőrségi szóvivő. A szombat este Kabulban történt kettős merényletben legkevesebb 80-an vesztették életüket és több mint 230-an megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Ugyanakkor az afganisztáni NATO-küldetés, az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) fedőnevű misszió szóvivője szerint nincs jele az IÁ megerősödésének a közép-ázsiai országban. Charlie Cleveland tábornok hétfőn elmondta: "úgy véljük, hogy a terrorszervezet ugyanabban, vagy esetleg rosszabb helyzetben van, mint két hónappal ezelőtt". Szerinte az IÁ harcosainak száma jelenleg 1000 és 3000 közé tehető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.