Olaszország

Berlusconi Stefano Parisire bízza az olasz jobbközép feltámasztását

Parisi személyre szóló megbízást kapott Berlusconitól egy "új jobbközép politikai formáció" megszervezésére, az utóbbi években kiábrándult jobbközép szavazók visszaszerzésére.

2016.07.26 12:58MTI

Stefano Parisi volt menedzsert, a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt volt milánói polgármesterjelöltjét bízta meg a pártot vezető Silvio Berlusconi a széthulló és szavazatait veszítő olasz jobbközép talpra állításával és egy új centrumerő létrehozásával - adta hírül kedden a Corriere della Sera című olasz napilap.

A Corriere értesülései szerint Parisi személyre szóló megbízást kapott Berlusconitól egy "új jobbközép politikai formáció" megszervezésére, az utóbbi években kiábrándult jobbközép szavazók visszaszerzésére. Stefano Parisi első lépése a jobbközép szeptember végére kitűzött országos találkozójának a megszervezése lesz. Korábbi kijelentései szerint azonban ennél sokkal ambiciózusabb tervei vannak, mivel egy "liberális-néppárti, mérsékelt" politikai erő megteremtésére készül, és már a FI és a jobbközép koalíció új nevén gondolkodik.

A döntés állítólag kettejük hétfő esti vacsoráján született a Milánó közeli Arcoréban, Berlusconi ottani villájában. A találkozón a Berlusconi legközelebbi munkatársainak számító Niccolo Ghedini ügyvéd, a FI szenátora és Valentino Valentini, Berlusconi volt személyi titkára, a FI képviselője is részt vett.

A hatvanéves Stefano Parisi menedzser, több volt olasz kormány gazdasági szakértője, a Confindustria olasz gyáriparos szövetség egyik volt vezetője, a Fastwebnet olaszországi távközlési vállalat volt ügyvezető igazgatója, júniusban a FI és az olasz jobbközép pártok jelöltjeként indult Milánó polgármesteri székéért. Fej-fej melletti versenyben végül a balközép jelöltjét választották meg.

Silvio Berlusconi döntése fordulatot jelent, mivel ez az első alkalom, hogy a FI elnöke elismeri a párt és a FI vezette jobbközép szövetség nehézségeit. A szeptemberben nyolcvanadik évét betöltő Silvio Berlusconi, akit júniusban szívműtéten esett át, eddig soha nem nevezett meg lehetséges utódot a FI élére. Lánya, Marina Berlusconi nemet mondott arra, hogy apja politikai nyomdokaiba lépjen. A jobbközép vezetésre pályázó szövetségeseit pedig - a kereszténydemokrata Pierferdinando Casinit, a jobboldali Gianfranco Finit, a jobbközép Angelino Alfano jelenlegi belügyminisztert - Berlusconi sorra eltávolította.

A jobbközép vezetésére Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője is pályázott, de Berlusconi a júniusi önkormányzati választásokon elutasította a szélsőséges jobboldallal való szövetkezést. Fordulatot jelentett Silvio Berlusconi szívműtétje is, mivel a kórházban töltött hetek során Berlusconi - családja kérésére - eltávolította maga mellől addigi jobb kezét, Mariarosaria Rossit, a FI "mindenható" pénztárosát, és háttérbe szorult Francesca Pascale, Berlusconi mennyasszonya is.

Júniusi felmérések szerint az 1994-ben alapított, négyszeres olasz kormánypárt (FI) támogatottsága jelenleg 13,5 százalékon áll, míg az Északi Liga 13,3 százalékon. Angelino Alfano, az Új Jobbközép (NCD) kormánypárt elnöke egy hétfői lapinterjúban az olasz jobbközép erők újbóli összefogását sürgette Silvio Berlusconitól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.