Közel-Kelet

Netanjahu a Facebookon küldött békülő üzenetet az izraeli araboknak

Az izraeli miniszterelnök a közösségi oldalon elhelyezett videoüzenetében elnézést kért Izrael arab polgáraitól, amiért a tavalyi választáson ellenük mozgósított, és aktívabb szerepvállalásra kérte őket.

2016.07.26 09:47MTI

Angol és héber nyelven, arab felirattal közzétett beszédének elején a kormányfő emlékeztetett, hogy a legutóbbi választáskor, 2015 márciusában arra figyelmeztette az izraelieket, hogy "arab szavazók özönlenek a szavazófülkékhez". Kijelentette, hogy noha egy bizonyos politikai pártra utalt, sokakat érthető okból megbántott, és elnézést kért a több mint egy évvel ezelőtt elhangzott szavaiért.

A továbbiakban Netanjahu hangsúlyozta, hogy büszke az izraeli arabok Izrael sikerében betöltött szerepére, és nagyobb szerepvállalása szólította fel őket.

"Ma arra kérem Izrael arab polgárait, hogy tömegesen vegyenek részt a társadalomban, tömegesen dolgozzanak, tanuljanak, gyarapodjanak" - mondta.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy jövőképe szerint "az arab gyerekeknek annak biztos tudatában kell felnőniük, hogy egyenjogú és egyenértékű polgárként mindent elérhetnek Izraelben, a demokráciában, a gazdaságban, a társadalomban".

"Izrael sokszínűsége és pluralizmusa miatt erős, nem annak ellenére" - vélekedett a miniszterelnök.

"Az ország lakosainak több mint húsz százaléka arab. És máris hihetetlen magasságokba emelkedtek: a legfelsőbb bíróság bírái, parlamenti képviselők, neves szerzők, vállalkozók, IT-cégek tulajdonosai, orvosok, gyógyszerészek" - tette hozzá Netanjahu.

Netanjahu szavait az Arab Lista nevű parlamenti tömörülés elutasította. Ajman Ode, a közös arab lista parlamenti frakciójának vezetője az üzenetet "képmutató előadásnak" nevezte, amelynek célja a nemzetközi közösség befolyásolása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.