Mementó

Visszakerül a helyére a lerombolt WTC emblematikus szobra

A felhőkarcolók előtti téren álló, nyolc méter átmérőjű gömb csak kis mértékben rongálódott meg, amikor a WTC ikertornyai összeomlottak.

2016.07.24 16:40MTI
Wikipedia

Visszakerül eredeti helyére a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban lerombolt Világkereskedelmi Központ emblematikus szobra, A szféra, Fritz Koenig német művész 1971-ben felavatott monumentális köztéri alkotása - közölte az illetékes amerikai hatóság.

A felhőkarcolók előtti téren álló, nyolc méter átmérőjű gömb csak kis mértékben rongálódott meg, amikor a WTC ikertornyai összeomlottak. A katasztrófa után a szobrot elvitték, többször is új helyet kerestek neki, végül Manhattan szigetének déli csücskén, a Battery parkban állították fel.

A New York és New Jersey közti közlekedésért felelős hatóság, a Port Authority most bejelentette, hogy az emblematikus műalkotás még ebben az évben visszakerül korábbi helyére, az épülőfélben lévő új Világkereskedelmi Központ mellé, a 7 és fél méterrel az utcaszint fölött emelt Liberty parkba, amelyet június végén adtak át.

A szféra az 1960-as évek végén készült. 1971-ben avatták fel, még mielőtt (1973-ban) elkészültek volna a WTC ikertornyai. Alkotójuk, a würzburgi születésű Fritz Koenig nagyon örül, hogy a mű visszakerül korábbi helyére. "Már 92 éves, de még mindig nagyon érdekli 'gyermekének' sorsa. Jelenlegi helye a Battery parkban nem tetszik neki. A lehetőség, hogy ez megváltozik, nagyon felizgatta" - közölte a The New York Timesszal a landshuti Fritz és Maria Koenig Alapítvány szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.