Müncheni lövöldözés

Müncheni rendőrfőnök: egyetlen elkövető volt, az ügynek nincs köze a menekültekhez, terrorizmushoz

Az elkövető egy 18 éves iráni-német kettős állampolgár, aki Münchenben született és nevelkedett.

2016.07.23 14:58MTI

A nyomozás alapján egyértelmű, hogy a péntek este történt müncheni lövöldözésnek egyetlen elkövetője volt, és az ügynek "egyáltalán nincs köze a menekültek témájához" - közölte szombaton a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője.

Hubertus Andrä az eljárás vezetőinek müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy az elkövető egy 18 éves iráni-német kettős állampolgár, aki Münchenben született és nevelkedett. Nincsenek arra utaló jelek, hogy bármi köze lett volna az Iszlám Államhoz vagy más dzsihadista szervezethez.

Viszont az "ámokfutás témájával" behatóan foglalkozott - tette hozzá. Kérdésre válaszolva kézenfekvő feltételezésnek nevezte, hogy az eset összefüggésben lehet a norvégiai utöyai mészárlással és az oslói pokolgépes robbantással, amely napra pontosan a lövöldözés előtt öt évvel történt.

A fiatalember egy 9 milliméteres, illegálisan tartott fegyverrel kezdett lövöldözni pénteken 17.50 körül a város északi részén egy gyorsétteremben és az Olympia bevásárlóközpontban. Kilenc embert agyonlőtt, majd elmenekült és végzett magával. Tüzeltek rá civil ruhás rendőrök, de a boncolás alapján nem sebesítették meg. Holttestére egy közeli mellékutcában találtak rá 20.30-kor.

A nyomozás előzetes megállapításai alapján röviddel a lövöldözés előtt igyekezett minél több embert a gyorsétterembe csábítani egy közösségi portálon álnéven megjelentetett bejegyzésekkel.

A halálos áldozatok mind Münchenben vagy a város környékén laktak. Többségük kiskorú - három áldozat 14 éves, két áldozat pedig 15 éves volt, a többiek 17, 19, 20, illetve 45 évesek voltak -, de még nem lehet megállapítani, hogy az elkövető vajon szándékosan, előre eltervezett módon kiskorúak életére tört-e.

Búcsúlevelet nem hagyott, szülei egyelőre nincsenek kihallgatható állapotban - mondta Hubertus Andrä.

A lövöldözésben 27 ember megsebesült, 10-en súlyos állapotban vannak. Lőtt sebesüléssel 4 embert ápolnak.

A lövöldözés miatt mintegy 2300 rendőrt mozgósítottak. Szombaton 800 rendőr ügyelt München biztonságára - mondta a rendőrfőnök. Hangsúlyozta: nem szól biztonsági érv amellett, hogy bármilyen rendezvényt elhalasszanak a városban.

Robert Heinberger, a bajor tartományi bűnügyi hivatal vezetője elmondta, hogy az elkövető az illegálisan tartott fegyverrel és 300 tölténnyel felfegyverkezve kezdett lövöldözni. A szobájában találtak egyebek mellett ámokfutásról szóló újságcikkeket és egy könyvet, amelynek az a címe, hogy Ámokfutás fejben - miért gyilkolnak az iskolások.

Thomas Steinkraus-Koch, az eljárást a müncheni ügyészség részéről irányító ügyész azt mondta, hogy az elkövető "klasszikus ámokfutó" lehetett. Valószínűleg nem volt egészséges, a "depresszió típusai közé tartozó" pszichés betegségben szenvedhetett.

A bűnügyi nyilvántartásokban két ügyben szerepelt, egy testi sértés és egy lopás sértettjeként. Ügyében nem találtak semmilyen politikai vonatkozást.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök a tartományi kormány rendkívüli müncheni ülése után sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány és a tartományi gyűlés (Landtag) a jövő héten az áldozatok előtt tisztelgő közös emlékülést tart, nem tartják meg a hétfőn kezdődő Bayreuthi Ünnepi Játékok nyitányán szokásos állami fogadást és a kormány tagjai kegyeletből egy hétig nem vesznek részt semmilyen ünnepségen.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a szabadság védelmében mindent meg kell tenni a biztonságért, mert biztonság nélkül nincs szabadság.

Hozzátette: a "megdöbbenés és a gyász" közepette azt is látni kell, hogy a "támadás megmutatta államunk cselekvőképességét". A rendőrség gyorsan reagált, "példamutatóan szolgált" és jól dolgoztak együtt a bajor állam intézményei.

A hatóságok mellett a lakosság is tiszteletet érdemlő magatartást tanúsított a "nehéz órákban" - emelte ki a tartományi kormányfő, egyben köszöntet mondva Angela Merkel kancellárnak a szövetségi hatóságok együttműködéséért.

A tájékoztató után Horst Seehofer számos magas rangú bajor politikussal, köztük Joachim Herrmann belügyminiszterrel, Barbara Stamm Landtag-elnökkel és Dieter Reiter müncheni főpolgármesterrel koszorút helyezett el a lövöldözés helyszínén.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter utasítására szombaton a gyász jeleként félárbocra engedték a zászlókat országszerte valamennyi állami intézménynél.











Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.