Puccs

Török puccskísérlet - Még mindig több mint ezer állami alkalmazott nem jelentkezett munkára

Kizárták a kínvallatások és a kijárási tilalom lehetőségét.

2016.07.21 20:15MTI

Még mindig több mint ezer állami alkalmazott nem tért vissza munkahelyére, miután Ankara hétfőn határozatlan időre felfüggesztette több mint hárommillió török közalkalmazott éves szabadságát - mondta csütörtökön Mehmet Simsek török miniszterelnök-helyettes Ankarában a külföldi sajtó képviselőinek.

Binali Yildirim török miniszterelnök úgy nyilatkozott, minden köztisztviselőt eltávolítanak posztjáról, aki bármilyen módon köthető a puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónokhoz és az általa kiépített "árnyékállamhoz".

Simsek a szerda késő este meghirdetett három hónapos rendkívüli állapotra reagálva kizárta a kínvallatások és a kijárási tilalom lehetőségét. Mint fogalmazott: az intézkedést arra használják fel, hogy gyorsan cselekedjenek a puccskísérlet elkövetőivel szemben. Simsek leszögezte, hogy a mostani rendkívüli állapot - amelyben a jogállamiság nem szenved csorbát - különbözik majd a megelőző évtizedek példáitól.

Kifejtette: tartoznak az embereknek azzal, hogy kutassák fel a felelősöket. Biztosítják a jogi keretet, meglesz a megfelelő bírósági felülvizsgálat, - tette hozzá. Hangsúlyozta: azok, akiket bűnösnek találnak, megtámadhatják a törvényszék döntését.

A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Gülen-hálózat okozta kockázat és fenyegetés valós, ezért hamar lépni kell.

A múlt pénteki puccskísérlet óta 58 ezer 881 közalkalmazottat távolított el a kormány az állami szférából. Simsek hangsúlyozta, hogy ez a szám nem veszélyezteti a több milliós állami szféra működését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.