Szörnyűség

Gyerekek százezrei éheznek a Boko Haram területén

Csaknem negyedmillió gyerek súlyosan alultáplált a terrorszervezet fellegvárának számító nigériai országrészben.

2016.07.19 11:33MTI

Összesen 224 ezer gyerek súlyosan alultáplált a Boko Haram nigériai terrormilícia egyik fellegvárának számító Borno szövetségi államban, közülük 49 ezer segítség hiányában éhen halhat - figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) közleményben.

"Átlagosan 134 gyerek halhat éhen naponta az alultápláltság folyományai miatt, ha nem teszünk gyorsan valamit" - figyelmeztetett Manuel Fontaine, az UNICEF Nyugat- és Közép-Afrikával foglalkozó részlegének igazgatója. "Partnerekre és donorokra van szükségünk ahhoz, hogy megakadályozzuk a gyerekek halálát" - tette hozzá. "Senki sem tud megbirkózni egyedül egy ilyen mértékű válsággal."

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű egészségügyi segélyszervezet a múlt hónapban jelezte, hogy csaknem 200, a szélsőségesek elől menekülő ember halt éhen a nigériai Bamában júniusban.

Fotó: bbc.com


Se víz, se élelem, se orvos

A Boko Haram az iszlám törvénykezésen alapuló kalifátus bevezetéséért harcol Nigéria északkeleti részén és a környező területeken. A szélsőségesek által korábban uralt területeken az emberek alig jutottak ivóvízhez, élelmiszerhez és egészségügyi ellátáshoz.

Kétmillió ember sorsa ismeretlen

Az UNICEF eközben semmit nem tud körülbelül 2 millió, a nigériai Bornó szövetségi államban élő ember sorsáról, azaz a helyzet sokkal rosszabb lehet annál, mint amit a jelenlegi adatok sugallnak.

Az iszlamista csoport által hét éve indított felkelésben 20 ezren vesztették életüket, és több mint 2 millióan váltak földönfutóvá. A nigériai hadsereg átfogó offenzívát indított a milíciával szemben, de egyelőre nem sikerült térdre kényszerítenie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.