Török puccskísérlet

Dilemma előtt áll a NATO, Törökország belecsúszhat a közel-keleti káoszba

"A brit kormányt mélységesen aggasztják a történtek, az elsődleges cél most a nyugalom helyreállítása és a további vérontás elkerülése. (...) Nagy-Britannia életbevágóan fontosnak tartja a török demokratikus intézmények támogatását."

2016.07.16 13:23MTI

Boris Johnson brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia kormánya a demokratikusan megválasztott török kormány mellett áll.

Johnson szombaton a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: telefonon beszélt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, és biztosította őt arról, hogy a török kormány és a török állami intézményrendszer számíthat London támogatására.

"A brit kormányt mélységesen aggasztják a történtek, az elsődleges cél most a nyugalom helyreállítása és a további vérontás elkerülése. (...) Nagy-Britannia életbevágóan fontosnak tartja a török demokratikus intézmények támogatását" - fogalmazott a brit külügyminiszter.

A brit külügyminisztérium szombaton közzétett értékelése szerint az isztambuli helyzet most már nyugodtabbnak tűnik, de továbbra is hallható fegyverzaj. A tárca "erőteljesen" azt tanácsolja a Törökországban tartózkodó brit állampolgároknak, hogy maradjanak szálláshelyükön, kerüljék a demonstrációk helyszíneit, és legyenek óvatosak katonai egységek vagy biztonsági alakulatok közelében.

A British Airways légitársaság szombatra és vasárnapra összes törökországi járatát törölte.

A Financial Times online kiadásán szombaton megjelent kommentár szerint az elmúlt órák eseményei azt mutatják, hogy végződjék bármiképp is a jelenlegi epizód, Törökország távolodik Európától, és lassan maga is belecsúszik a Közel-Kelet káoszába.

A londoni gazdasági-politikai napilap szemleírója, David Gardner szerint az a mód, ahogy Recep Tayyip Erdogan elnök egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével szólt a török néphez, miközben a telefont egy török újságíró tartotta a kamerák elé, azoknak a retró és digitális módszereknek a metaforája, ahogy Erdogan egyrészt modernizálta Törökországot, de ugyanakkor vissza is vezette egyfajta neo-ottomán autoriter rendszerbe, "amelynek ő a szultánja".

Timothy Ash, a Nomura International pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó stratégája szombati helyzetértékelésében azt jósolta, hogy a történtek után Erdogan a még nagyobb centralizáció és az eddiginél is erősebben nacionalista politika felé veszi az irányt.

Ash megítélése szerint a nyugati hatalmak nagyon lassan alakították ki álláspontjukat a török kormány további támogatásáról, és úgy tűnt, hogy először meg akarják várni, miként alakul a puccskísérlet, mielőtt "a győztes mögé álltak volna".

A Nomura vezető stratégiai elemzője szerint Erdogan köreiben ezt nem fogják elfelejteni, és ennek következtében nem kizárt Törökország elsodródása a nyugati demokratikus berendezkedés modelljétől az ázsiai típusú modellek felé.

Az elemző szerint ez a jövőben komoly dilemmák elé állíthatja a NATO-szövetségeseket.


Törökországi vallási vezetők közösen ítélték el a terrorizmust

Közös közleményben ítélték el a terrorizmust törökországi vallási vezetők - jelentette az Anadolu állami hírügynökség Twitter-oldalán.

A török vallásügyi hivatal (Diyanet) vezetője, a konstantinápolyi ortodox pátriárka és a vezető török rabbi azt írta: a terror és az erőszak nem lehet legitim, azt nem lehet követni. A gyilkosság elfogadhatatlan, aki megöl valakit, az ugyanaz, mintha az egész emberiséggel tenné ezt - írták.

A vallási vezetők bíznak benne, hogy a terrort ki lehet irtani Törökországból és az egész világból - derül ki a közleményből.

Szombatra virradóra sikertelen puccskísérletet hajtottak végre Törökországban. A török vezérkari főnököt is túszul ejtették, de végül sikerült szabadítani. Az összecsapásokban - a puccsista áldozatokat nem számítva - 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült. Korábbi hírek szerint 104 puccsista halt meg a harcokban. A hadsereg 2839 tagját - köztük közkatonákat és magas rangú tiszteket - vettek őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.