Brexit

Andrea Leadsom visszalépett, Theresa May az egyetlen jelölt

Visszalépett hétfőn a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási kampányának egyik jelöltje, Andrea Leadsom energiaipari államtitkár.

2016.07.11 13:40MTI

Döntése azt jelenti, hogy jelenleg Theresa May belügyminiszter az egyetlen jelölt a párt vezetői tisztségére és a miniszterelnöki posztra.

Egyelőre nincs egyértelmű menetrend arra, hogy May mikor költözik a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba, de biztos, hogy a váltás az eredetileg kitűzött szeptemberi dátumnál sokkal hamarabb megtörténik.

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette távozási szándékát.

Cameron a bennmaradás mellett kampányolt, ám a brit választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Az utódválasztási folyamat első szakaszában a Konzervatív Párt alsóházi frakciója jelölte ki többfordulós szavazássorozattal a lehetséges két jelöltet az öt induló közül. Theresa May kapta messze a legtöbb voksot, a második helyre az utolsó fordulóban Andrea Leadsom került. May 199, Leadsom 84 szavazatot gyűjtött a döntő frakciószavazáson.

Andrea Leadsom hétfőn közölte, hogy nem kíván részt venni a vezetőválasztási folyamat következő szakaszában - amelyben a párttagok választottak volna kettőjük közül új vezetőt -, és Theresa May "azonnali" miniszterelnöki kinevezését támogatja. Kijelentette: a jelenlegi "kritikus időszakban nagyon nem lenne kívánatos" a kilenc hétig tartó választási kampány.

Andrea Leadsom arra utalt, hogy az eredeti tervek alapján szeptember 9-éig tartott volna a kampány, amelynek végén a 150 ezer regisztrált párttag választotta volna meg a Konzervatív Párt új vezetőjét, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Andrea Leadsom "ideális jelöltnek" nevezte Theresa Mayt, és sok sikert kívánt neki.

Leadsom a hétvégén kénytelen volt nyilvánosan elnézést kérni Theresa Maytől, miután a The Times című konzervatív napilapnak nyilatkozva azt mondta: neki mint háromgyermekes anyának szorosabb érdekei fűződnek Nagy-Britannia jövőjéhez, mint Theresa Maynek, akinek nincs gyermeke.

A nyilatkozat óriási felháborodást keltett, mivel közismert, hogy a May házaspárnak egészségi okokból nem születhettek gyermekei.

Andrea Leadsom először szavai kiforgatásával vádolta a The Timest, "útszéli újságírásnak" minősítve az interjú közlési módját, de amikor szembesítették a hangfelvétellel, megkövette Theresa Mayt, bár hétfői nyilatkozatában nem tett utalást arra, hogy az esetnek köze volt-e visszalépéséhez.

Az utódválasztási folyamat további menetéről a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának rendkívül befolyásos testülete, az 1922 Bizottság dönt.

A bizottságot azok a tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük, illetve ellenzéki időszakokban nem tagjai a konzervatív árnyékkormánynak. A testület - amely onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe - informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a konzervatív kormány vagy árnyékkormány számára, emellett felügyeli és irányítja a Konzervatív Párt vezetőinek megválasztási folyamatát is.

Graham Brady, az 1922 Bizottság elnöke nem sokkal Andrea Leadsom visszalépésének bejelentése után a váltás menetrendjéről csak annyit mondott, hogy "nem fog kilenc hétig tartani" a vezetőválasztási folyamat, és az új miniszterelnök "az eddig feltételezettnél sokkal hamarabb" hivatalba léphet.

Brady szerint ugyanakkor vannak alkotmányos eljárási kötelezettségek, amelyeknek eleget kell tenni, mielőtt a váltás hivatalossá válik.

Ezek közé tartozik, hogy David Cameron távozó miniszterelnöknek, majd utódjának is fel kell keresnie II. Erzsébet királynőt. Cameron távozásáról tájékoztatja az uralkodót, aki ezután a kijelölt utódot - a jelen helyzet alapján minden bizonnyal Theresa Mayt - formálisan megbízza a kormányalakítással.

Theresa May Nagy-Britannia második női miniszterelnöke lesz a három éve elhunyt Margaret Thatcher után, aki 11 évig, 1979-től 1990-ig volt kormányfő. A XX. század brit miniszterelnökei közül Thatcher állt a leghosszabb ideig folyamatosan a kormány élén, és a Konzervatív Párt történetében rekordot döntött azzal is, hogy egymás után három parlamenti választást nyert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.