450 ezer aláírás gyűlt össze

Benyújtották a lengyel szejmben az abortusz teljes tilalmát célzó civil törvényjavaslatot

Benyújtották a lengyel szejmben kedden az abortusz teljes tilalmát célzó civil törvényjavaslatot, melynek támogatására egy életvédő szervezet több mint 450 ezer aláírást gyűjtött össze.

2016.07.05 16:20MTI

Az év elején létrejött, Stop Aborcji (Stop az abortusznak) nevű polgári kezdeményezés keretében a lengyelországi életvédő szervezetek egy része olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, mely szigorítana az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló, abortuszkompromisszumnak is nevezett törvényen.

Jelenleg a terhességmegszakítás Lengyelországban három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

A kedden benyújtott tervezet megszüntetné ezt a három kivételt, és a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtana.

A teljes abortusztilalmat a lengyel püspöki kar is támogatja, de ellenzi a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését. A szóban forgó törvényjavaslat szerint az abortuszon szándékosan áteső nők esetében a bíróság elállhat a büntetéstől. A terhességmegszakítást végző orvost 3 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnék.

Az orvos azonban nem lenne büntethető, ha az anya életmentő kezelésre szorul, és ennek során olyan gyógyítási módszerekhez kell folyamodni, melyek halálos következményekkel járnak a gyermek számára.

A kezdeményezés tavasszal heves politikai és társadalmi vitát váltott ki Lengyelországban. A szigorítás mellett megszólalók azzal érveltek, hogy a statisztikák szerint a legtöbb törvényes abortuszt Lengyelországban az utóbbi években Down-szindrómás magzatokon hajtották végre, "visszafordíthatatlan károsodásnak" minősítve az eseteket.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezető politikusai távolságtartóan nyilatkoztak a kezdeményezésről. Többen közülük nem zárták ki, hogy személy szerint támogatnák az abortusz teljes betiltását, ugyanakkor aláhúzták a témáról szóló szakmai vita fontosságát.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) a jelenlegi abortuszkompromisszum megőrzése mellett állt ki. Baloldali tömörülések többezres tüntetéseket szerveztek az abortusztilalom szigorítása ellen, és követelték a jelenlegi törvény liberalizációját.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa június közepén arra szólította fel Varsót, hogy "távolítsák el a lengyel jogszabályokból az összes akadályt, amely még mindig akadályozza, hogy a nők számára lehetővé tegyék a biztonságos és legális abortuszt".

Lengyelországban a polgári törvényjavaslatok benyújtásához legalább 100 ezer aláírás szükséges. Az utóbbi években más témákban több civil előterjesztés került a szejm napirendjére, a képviselők többségüket az első olvasat után elvetették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.