Terrorizmus

Isztambuli reptéri merénylet - Név szerint azonosítottak két elkövetőt

Rakim Bulgarovot és Vagyim Oszmanovot úgy tudták azonosítani, hogy az isztambuli lakásuk ingatlanügynöke a bérleti szerződés megkötésekor fénymásolatot készített orosz útlevelükről.

2016.07.01 19:34MTI

Név szerint azonosítottak pénteken két embert a török hatóságok a keddi isztambuli öngyilkos merényletek három elkövetője közül - jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség.

Rakim Bulgarovot és Vagyim Oszmanovot úgy tudták azonosítani, hogy az isztambuli lakásuk ingatlanügynöke a bérleti szerződés megkötésekor fénymásolatot készített orosz útlevelükről.

Az Anadolu azt is tudni véli, hogy a merénylők a támadás előtt megrongálták számítógépeik adathordozóját, majd egy kukába dobták.

Az elkövetők a korábbi híradások szerint orosz, üzbég, valamint kirgiz állampolgárok voltak.

Az isztambuli Atatürk repülőtéren kedd este elkövetett öngyilkos merényletben 44-en vesztették életüket, és 236-an megsebesültek. A halálos áldozatok közül 19 külföldi állampolgár. Nyolcvanheten továbbra is kórházban vannak. 32 ember állapota súlyos. A török vezetés szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felelős a terrortámadásért.


Az amerikai hatóságok ismerik a merénylet feltételezett kitervelőjét

Az isztambuli merénylet feltételezett kitervelője és irányítója a csecsen Ahmed Csatajev nem ismeretlen az amerikai belbiztonsági és terrorellenes harccal foglalkozó szervek számára - közölte pénteken Michael McCaul republikánus képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának vezetője a CNN hírtelevízióban.

"Miközben hollétéről nem tudni, a dzsihadistákhoz fűződő kapcsolatrendszerét jól, részletes adatokkal dokumentáltan nyilvántartjuk" - fogalmazott McCaul. A képviselő szerint Ahmed Csatajev "valószínűleg az első számú ellenség Oroszország észak-kaukázusi régiójában". A texasi politikus beszámolt arról is, hogy az Egyesült Államok információi szerint Csatajev többször is járt Szíriában, és az Iszlám Állam hadműveleteiért felelős vezető egyik legfőbb segítője lett.

McCaul török hírszerzési forrásokra hivatkozva erősítette meg, hogy Csatajev koordinálta az isztambuli három öngyilkos merénylő akcióit.

Tavaly az amerikai pénzügyminisztérium felvette a nyilvántartott terroristák listájára Csatajevet is, akiről már akkor jelezték, hogy terrorakciókra készül az Egyesült Államok és Törökország ellen. Amerikai vélemény szerint a csecsen származású terroristának mintegy százharminc dzsihadistából álló csapata van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.