Hadsereg

Leváltották az orosz Balti Flotta felső vezetését, a média példátlan tisztogatásról ír

Nemcsak a Balti Flotta parancsnokát és vezérkari főnökét, de még félszáz tengernagyot és kapitányt is felmentett tisztségéből Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, ilyen mértékű tisztogatás még nem volt az orosz haditengerészetnél.

2016.06.30 14:33MTI

A flotta parancsnokságát Viktor Kravcsuk altengernagytól eddigi helyettese, Szergej Jeliszejev altengernagy vette át, aki 2014 nyaráig az ukrán haditengerészet parancsnokhelyettese volt.

Ez az első eset, hogy a Krím orosz annektálása idején átállt ukrán tisztet neveztek ki orosz parancsnoki posztra. Jeliszejev egyébként az egyetlen, akit nem távolítottak el a Balti Flotta felső vezetéséből.

A felmentések - amelyeket lefokozás és a fegyveres erőktől való leszerelés követ majd - a hivatalos indoklás szerint a harckészültség terén tapasztalt komoly mulasztások és a jelentések meghamisítása miatt történtek. A Fontanka.ru hírportál szerint ez azt jelenti, hogy a flotta parancsnoksága a vezérkar szerint nem képes elhárítani a valószínű ellenség támadását, alkalmatlan a személyi állomány életfeltételeinek biztosítására és hazudik.

A Fontanka által megszólaltatott szakértők szerint merőben szokatlan, hogy Sojgu miniszter és Vlagyimir Putyin elnök a nyílt kenyértörés mellett döntött, a korábban bevált csöndes tisztogatási gyakorlat helyett, amikor valamilyen indoklás mellett nyugállományba szokták küldeni a problémás parancsnokokat. A nyilatkozók nem tudták megmondani, hogy pontosan mi válthatott ki ilyen reakciót Moszkvából, de az elmúlt évek történéseiből megpróbálták összeállítani a felmentések mozaikos hátterét.

Putyin 2015 júliusában Kalinyingrádban járva még méltatta a Balti Flotta állapotát, mint kiderült erősen elferdített jelentések alapján. A pétervári portált a védelmi minisztériumból névtelenül úgy tájékoztatták, hogy a tisztogatás a június 10-11. között megtartott váratlan ellenőrzés eredménye, amelyet egy orosz tengeralattjárónak a Balti-tengeren áprilisban elszenvedett balesete váltott ki.

Lengyel sajtójelentések szerint az orosz tengeralattjáró, amely feltehetően egy lengyel felderítő hajóval ütközött, olyan súlyosan megrongálódott, hogy az könnyen a Kurszkéhoz hasonló tragédiához vezethetett volna. (A Kurszk nukleáris meghajtású tengeralattjáró 2000-ben süllyedt el a Balti-tengeren, 118 fős legénységét nem sikerül megmenteni.) Az áprilisi incidenst az orosz védelmi minisztérium eltitkolta.

Kravcsuk admirális a Fontanka informátorai szerint képtelen volt teljesíteni a 2012-ben rá bízott feladatott, azt hogy a flotta, a gyalogság és a légerő összehangolásával hozza létre a Kalinyingrádi Védelmi Kerületet (KOR), amelynek a vezérkar elképzelése szerint az orosz hadsereg fő feltartóztató erejének kellene lennie a nyugati stratégiai irányban. Ráadásul a Balti Flottánál az egy hónapig tartó idei váratlan ellenőrzés során a haditechnika több esetben látványosan felmondta a szolgálatot.

A portál szerint a Balti Flottánál a laktanyákra, valamint a tiszti állomány elszállásolására szánt pénzt másra költötték, lopták a dízel üzemanyagot és parancsnok személyesen is összejátszhatott az alvilággal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.