Ukrán válság

Több mint 9400 halottja van az ukrán konfliktusnak az ENSZ szerint

A legtöbb civil áldozat halálát lakott területen leadott szándékos lövések okozták.

2016.06.29 15:48MTI

Legalább 9449 ember, köztük mintegy kétezer polgári személy halt meg eddig az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok között 2014 áprilisában kirobbant kelet-ukrajnai konfliktusban - közölte szerdán Genfben az ENSZ emberi jogi kérdésekben illetékes főtitkárhelyettese.

Ivan Simonovic elmondta, hogy a legtöbb civil áldozat halálát lakott területen leadott szándékos lövések okozták.

A világszervezet képviselőjének tájékoztatása szerint a harci cselekmények során legalább 21 843-an sebesültek meg.

Simonovic megjegyezte, hogy mindez csak “visszafogott becslés”, s az áldozatok tényleges száma valószínűleg jóval nagyobb a közölteknél. A veszteségmérleg a megölt ukrán katonákra, a fegyveres szeparatista csoportok tagjaira és a civilekre is vonatkozik.

A főtitkárhelyettes kitért arra is, hogy az ukrán egységek és az oroszbarát szeparatisták között 2015 szeptembere óta érvényben lévő fegyverszünetnek köszönhetően a civil áldozatok száma átlagosan havi 10 halott és 30 sebesült alá csökkent. A fegyvernyugvást azonban időről időre megsértik – tette hozzá.

“Az ukrajnai helyzet kiszámíthatatlan” – figyelmeztetett Simonovic. Hozzátette, hogy a tartós béke felé vezető további lépések nélkül a konfliktus ismét kiszélesedhet, s ennek súlyos következményei lennének a civilek és az egész régió életére.

Az ENSZ illetékese kifogásolta, hogy nem biztosítanak szabad mozgást annak a 20-30 ezer civilnek, akik a konfliktus fő övezeteiben élnek, továbbá aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy romlott az emberi jogok helyzete az Oroszország által 2014 márciusában bekebelezett, de jogilag Ukrajnához tartozó Krím félszigeten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.