Kilépés

Brexit - Obama: nincs ok hisztériára

"Szerintem a legjobb, ha úgy tekintünk erre, hogy megnyomták a szünet gombot a teljes európai integráció folyamatán."

2016.06.29 00:30MTI

Barack Obama amerikai elnök az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott kedd reggeli interjújában óvatosságra intette a nemzetközi közösséget, azt mondta, hogy nincs ok a "hisztériára", nem szabad túlértékelni az Egyesült Királyság várható kilépését az Európai Unióból.

Obama szerint a britek döntésének egyáltalán nem lesznek "katasztrofális" következményei. "Szerintem a legjobb, ha úgy tekintünk erre, hogy megnyomták a szünet gombot a teljes európai integráció folyamatán" - fogalmazott az elnök.

Az elnök a Brexit következményeit "nem túlozná el ". Kifejtette: "a Brexitről szóló népszavazás után kis hisztéria alakult ki, mintha a NATO eltűnt volna, a transzatlanti szövetséget feloszlatták volna, és mindenki visszavonult a maga vackába. De nem ez történik" - szögezte le Barack Obama, aki egyébként mindig is nyíltan támogatta az Egyesült Királyság bennmaradását az Európai Unióban. Megítélése szerint a szigetországi voksolás eredményének magyarázata abban rejlik, hogy "az Európai Unió valószínűleg gyorsabban haladt, mint kellett volna" és "megfelelő konszenzus nélkül".

"Azt gondolom, hogy elkövetkezik a pillanat, amikor egész Európa azt mondja: szusszanjunk egyet és nézzük meg, hogyan őrizhetjük meg nemzeti identitásainkat, hogyan őrizhetjük meg az integráció előnyeit, és hogyan kezeljük választóink frusztrációját" - fejtegette Obama.

Az elnök - ahogy a múlt héten, rögtön a brit eredmények nyilvánosságra hozatala után - ezúttal is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az amerikai-brit kapcsolatok nagyon fontosak. Norvégiával példálódzott: "emlékezzünk csak, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de Norvégia az egyik legszorosabb szövetségesünk" - szögezte le az Egyesült Államok elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.