Szavaztak

Spanyol választás - Örömünnep a konzervatív Néppártnál, gyászos hangulat a baloldali Unidos Podemosnál

Az ügyvezető spanyol miniszterelnök beszéde a szokásosnál jóval rövidebbre sikerült, mivel az ünneplő tömeg mondatonként szakította félbe üdvrivalgással és énekléssel.

2016.06.27 08:35MTI

Valóságos örömünnep tombolt a konzervatív Néppárt (PP) madridi székházánál hétfő hajnalban azt követően, hogy megnyerték a spanyol parlamenti választásokat; az összegyűlt, zászlókat lengető tömeg lelkes skandálásával alig hagyta szóhoz jutni Mariano Rajoy pártelnököt.

"Megnyertétek a választásokat, mert hittetek a győzelemben" - intézte köszönő szavait a szavazókhoz a politikus a belvárosi épület balkonjáról, ahol a teljes pártvezetés felvonult.

Mint mondta, "komplikált volt, de megnyertük a csatát Spanyolországért, és a spanyolokért." "Megnyertük a választást, követeljük a jogot a kormányalakításhoz" - jelentette ki.

A többi parlamentbe jutott pártra utalva azt is mondta, hogy már a választások másnapján "mindenkivel" megkezdik a párbeszédet, a spanyolok "100 százalékának" érdekében. Hozzátette, hogy az egész nép szolgálatára állnak, azokéra is, akik nem szavaztak rájuk.

Az ügyvezető spanyol miniszterelnök beszéde a szokásosnál jóval rövidebbre sikerült, mivel az ünneplő tömeg mondatonként szakította félbe üdvrivalgással és énekléssel.

A választási eredmények miatt leginkább csalódottak a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) választási pártszövetség eredményváróiban - a fővárosi Goya színházban és a Reina Sofía múzeum előtti téren - voltak a szavazók, akik baloldali fordulatra készültek az ország élén, és kora este még jókedvűen ünnepeltek. Hiába várták a közvélemény-kutatások is legalább a második helyre a pártot, az végül harmadik lett, nem sikerült megelőzniük a szocialista pártot.

Pablo Iglesias, a szövetség miniszterelnök-jelöltje elismerte, hogy más várakozásaik voltak, és nem vált be az az elképzelésük, hogy az egyesülés győzhet, noha a haladás érdekében fogtak össze. Szerinte túl magasra tették a lécet, de az eredmény ellenére sokat fejlődtek. "Előbb-utóbb nyerni fogunk" - jelentette ki. Aggodalmának adott hangot a konzervatív blokk megerősödése miatt Spanyolországban, és jelezte, párbeszédet kezdeményez a szocialista párttal, hogy más politika felé haladjanak. A fiatalság mellettünk áll - mondta.

Optimistán, de visszafogottan nyilatkozott az eredmények ismeretében Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, miután pártja megőrizte vezető szerepét a baloldalon a választáson elért második helyével. "Köszönöm az állampolgároknak, hogy saját sorsukat a kezükbe vették" - fogalmazott arra utalva, hogy az előzetes felmérések a párt csúfos vereségét, és harmadik helyre szorulását jelezték. A politikus nyilvánosan gratulált a PP győzelméhez.

A nehézségek ellenére a szocialista párt újra jelentős politikai erő - mondta Sánchez hangsúlyozva azt is, hogy nem elégedett, mert nyerni akart. Pablo Iglesiast és a Podemost hibáztatta azért, hogy az elmúlt hat hónapban nem tudott megalakulni egy baloldali kormány Spanyolországban és azért is, hogy a konzervatív párt megerősödött.

Szavai szerint a szocialista párt a dél-európai ország egyetlen haladó pártja, amely az elmúlt 37 évben modernizálta és európaivá tette Spanyolországot.

Szolidan ünnepeltek a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt hívei is, miután a korábbi 40 helyett 32 mandátumot szereztek az új törvényhozásban.

Albert Rivera pártelnök a választási eredmények első értékelésében arról beszélt, hogy nem elégedettek, mert többet szerettek volna elérni, és belátják, hogy ezért változtatniuk kell, elemezni, miért nem sikerült több embert mozgósítaniuk. Ugyanakkor azzal elégedett, hogy több mint 3 millió spanyol őket akarta kormányon látni.

A Ciudadanos alkalmas lesz Spanyolország megújítására, keresztülvinni változást "a jobb" érdekében, ahogy ezt tette az egész kampány alatt - jelentette ki.

"Azt akarom mondani a PP-nek és a PSOE-nak, hogy legyenek készek asztalhoz ülni, és megpróbálni kormányt alakítani. A Ciudadadanos ott lesz ennél az asztalnál" - fogalmazott, ezzel lényegében egy nagykoalíció létrehozását ajánlva a feleknek, amelyet egyébként a PP fél éve képvisel, de a szocialista párt és a Ciudadanos is eddig következetesen elutasított.

Rivera most azt mondta: részvételük egyetlen feltétele, hogy a spanyolok érdekeit a pozíciókról való egyezkedés elé helyezzék.

A leadott szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottságát követően, a hivatalos - de még nem végleges - adatok szerint a PP 137, a PSOE 85, az Unidos Podemos 71, a Ciudadanos 32 mandátumot szerzett az új spanyol törvényhozásban, amely július 19-én tartja alakuló ülését.

Az eredmények alapján egyetlen párt sem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többséget, ezért a pártoknak tárgyalniuk kell koalíció létrehozásáról. Az elmúlt fél évben ez nem sikerült, ezért kellett megismételni a parlamenti választásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.