Brexit

Az unióból való kilépésről szóló népszavazást szorgalmaz az Osztrák Szabadságpárt

Várhatóan július elején, még az új államfő július 8-i beiktatása előtt hozhatnak döntést.

2016.06.26 13:44MTI

A szükséges reformok hiánya esetén Ausztria egy éven belül népszavazáson dönthetne az unióból való kilépésről - jelentette ki az Österreich című osztrák napilap vasárnapi számának adott interjújában Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alelnöke, aki legutóbb a párt államfőjelöltjeként indult.

Hofer szerint mielőbbi uniós reformokra van szükség, ennek hiányában át kell gondolni az esetleges kilépésről szóló népszavazás lehetőségét.

"Amennyiben az EU nem saját alapértékeit tartaná szem előtt, és túlzottan központosított szövetséggé válik, továbbá Törökország is belépne az EU-ba, akkor úgy gondolom, az osztrák állampolgárokat is meg kell kérdezni arról, hogy szeretnének-e továbbra is az EU-ban maradni" - mondta Norbert Hofer a lapinterjúban.

"Az unió alapítói valójában gazdasági szövetségben gondolkodtak, és mindez jól is működött, egészen addig, amíg nem vált politikai egyesüléssé" - jelentette ki Hofer.

Az osztrák politikus arról is beszélt, hogy nem döbbentette meg Nagy-Britannia unióból való kilépéséről szóló népszavazás eredménye, hiszen egy demokratikus döntés volt, a választóknak pedig szerinte mindig igazuk van. "Most azonban arra kell reagálnia az uniónak, hogy más országok polgárai is követhetik a brit példát" - jelentette ki.

A francia és holland euroszkeptikus pártok is népszavazást követelnek az európai uniós tagságról. A Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Front a nagy-britanniaihoz hasonló népszavazást szorgalmaz Franciaországban is. A pártelnök pénteken jelezte, hogy ha jövőre elnökké választják, féléven belül kiírja a referendumot.

Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője - a közvélemény-kutatási eredmények szerint a legnépszerűbb holland politikus - is követelte pénteken, hogy hazájában rendezzenek referendumot az EU-tagságról.

Norbert Hofer a közelmúltban rendezett osztrák államfőválasztáson mintegy 31 ezer szavazattal maradt alul a Zöldek által jelölt kihívója, Alexander Van der Bellen mögött. Hofer pártja június elején megtámadta a választási eredményt. A beadványt jelenleg az osztrák alkotmánybíróság vizsgálja. Várhatóan július elején, még az új államfő július 8-i beiktatása előtt hozhatnak döntést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.