Brexit

A franciák 35 százaléka szavazna az Európai Unióból való kilépésre

Beindul a dominóelv?

2016.06.25 22:30MTI

A franciák 35 százaléka szeretné, ha országa kilépne az Európai Unióból, 54 százalék pedig a bent maradást támogatja - derül ki egy pénteken nyilvánosságra hozott friss felmérésből.

A Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (Brexit) eredményező népszavazást követően az Odoxa közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint az elmúlt két hónapban hét százalékkal nőtt azok aránya Franciaországban, akik a kilépést pártolják.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front a nagy-britanniaihoz hasonló népszavazást szorgalmaz Franciaországban is. A pártelnök pénteken jelezte, hogy ha jövőre elnökké választják, féléven belül kiírja a referendumot.

"A Nemzeti Front meggyőzte a szimpatizánsait arról, hogy a kilépés jó megoldás lenne, ezért a párt szavazótáborának 77 százaléka már ezt szeretné" - mondta Céline Bracq, az Odoxa igazgatója az I-télé hírtelevízióban. "A többi francia azonban egyértelműen a bent maradást szeretné" - tette hozzá.

A felmérés szerint a pártkötődés nélkülieknek 61, a jobboldali tábor 75, míg a baloldali szavazóknak 76 százaléka szavazna Franciaország uniós tagságának megmaradása mellett, ha most rendeznének a kérdésről népszavazást.

A felmérés csütörtökön és pénteken 1011 felnőtt korú francia állampolgár megkérdezésével készült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.