Ukrán titkosszolgálat

Moszkvának kulcsszerepe volt a Majdan-tüntetők lelövetésében?

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Oroszországból irányították a kijevi Majdan-tüntetők elleni 2014-es véres karhatalmi beavatkozást.

2016.06.22 15:41MTI

2014 februárjában Kijevben - hogy véget vessenek az európai integrációt és hatalomváltást követelő, még előző év őszén kezdődött tüntetéseknek - a rendfenntartók éles töltényekkel lőttek a megmozdulás résztvevőire, aminek következtében több mint százan veszítették életüket.

A kijevi vezetés rengeteg bírálatot kapott az utóbbi időben az egykori Majdan-tüntetések résztvevőitől és a Nyugattól azért, mert két év eltelte után sem tudott számottevő eredményt felmutatni a történtek feltárásában és a felelősök megbüntetésében.

"Többen bírálnak engem, amikor az +orosz nyomról+ beszélek, de én továbbra is úgy gondolom, hogy az +orosz tanácsadók+ kulcsszerepet játszottak a történtekben" - jelentette ki az SZBU főnöke az egyik ukrán hírportálnak adott, szerdán több hírforrás által is átvett interjújában. Hozzátette viszont, hogy ezt most már nagyon nehéz bizonyítani.

Állítását alátámasztandó Hricak emlékeztetett arra, hogy az akkori ukrán vezetők - Viktor Janukovics elnökkel az élen - rendszeresen egyeztették intézkedéseiket a Kremllel. "Meggyőződésem: garanciát kaptak (Moszkvától), hogy nem hagyják cserben őket. Ez pedig így is történt: azok, akik felelősek a kijevi lövöldözésért, most Oroszországban vannak, nekünk pedig nem adják ki őket" - fejtette ki az ukrán titkosszolgálat vezetője.

Szavai szerint nem titok az sem, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB ügynökei rendszeresen feltűntek Ukrajnában, és úgy "jártak-keltek az SZBU falai között, mintha otthon lennének". Emlékeztetett arra, hogy a Majdan-tüntetések után letartóztatták az elhárítás kijevi részlegének helyettes vezetőjét, mert a gyanú szerint Moszkvának dolgozott. "Neki az lett volna a feladata, hogy felkutassa egy idegen ország ügynökeit, akik hadüzenet nélküli háborút folytatnak Ukrajna ellen, ehelyett Oroszország érdekeit szolgálta" - hangsúlyozta.

Hricak a napokban egy sajtótájékoztatóján közölte, hogy az SZBU információi szerint egyes ukrajnai politikusok titokban találkozgatnak az Oroszországba szökött korábbi magas rangú vezetőkkel. Neveket nem említett, csupán annyit árult el, hogy másod-, harmadvonalbeli politikusokról beszél, akiket Oroszország és az oda szökött elit pénzel, hogy belülről destabilizálják Ukrajnát.

Kijevi források alapján Janukovicsot a szevasztopoli orosz haditengerészeti támaszpontról vitte ki Ukrajnából egy orosz hadihajó azután, hogy 2014. február 22-én az ukrán parlament túlnyomó többséggel megszavazta leváltását az államfői posztról. Az ukrán főügyészség több bűnvádi eljárást is indított az eltávolított elnök ellen, egyebek mellett hatalommal való visszaéléssel és tömeggyilkosságban való részvétellel vádolják a Majdan-tüntetők lelövetéséért. Moszkva azonban nem hajlandó kiadni az ukrán hatóságoknak Janukovicsot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.