Tízezer állatot mészárolnak le

Ismét felkorbácsolta az indulatokat a dél-kínai kutyahúsfesztivál

Idén is felcsaptak az indulatok Kínában a jülini kutyahúsfesztivál miatt, amely kedden vette kezdetét, és amelyen várhatóan tízezer állatot vágnak le a hagyományápoló kutyahúsfogyasztók örömére.

2016.06.22 09:07MTI

A dél-kínai településen az országos és a nemzetközi tiltakozások, tüntetések és petíciók ellenére nem álltak el az eredeti tervektől, és éttermek, sátrak tucatjaiban kínálják a kutyahúst.

A Guangszi-Csuan autonóm területen található Jülinbe a rajongók mellett az idén is számos állatvédő érkezett Kína különböző részeiből, és jobb megoldás híján felvásárolnak az eladásra kínált - eredetileg az asztalokra szánt - állatokból annyit, ahányat csak tudnak, illetve amennyit el tudnak helyezni gazdáknál.

A jogvédők kutyamentő akciói természetesen árfelhajtó hatásúak, ezért sem látják őket szívesen. A helyszíni beszámolók szerint sokukat idén is körbeállták, és hangosan, fenyegetően bírálták amiatt, hogy elrontják a fesztivál hangulatát. A Global Times című angol nyelvű napilap szerdán arról számolt be, hogy az aktivistákat még a rendőrök sem hagyták nyugton, arra hivatkozva, hogy a felvásárlások propagandacélokat szolgálnak.

A demonstrálók arra is felhívják a figyelmet, hogy a szezonális kereslet miatt sok kisállatot elloptak, házaknál, utcákon illegálisan befogtak és továbbadtak. Sérelmezik, hogy az állatokat siralmas körülmények között tartják fogva.

EPA

A jülini lakosságot azonban az aktivistáknak sem a transzparensekkel, sem a személyes agitációval nem sikerült meggyőzniük arról, hogy - mint hirdetik - "a kutya az ember barátja, a barátunkat pedig nem esszük meg". A jüliniek továbbra is hisznek abban, hogy a kutyahús hűsíti a szervezetet, elősegíti az anyagcserét. Hangoztatják, hogy szabad akaratuk nem korlátozható: azt esznek, amit akarnak. Sokan a közösségi médiában is visszatámadtak: kettős mércével vádolták meg kritikusaikat, mondván, a csirke, sertés és marha fogyasztása is állatok leölésével jár.

A helyi kormányzat évek óta mossa kezeit, és azt állítja, hogy semmi köze a rendezvényhez, az lakossági kezdeményezés, amelyhez nem szükséges hatósági engedély. A tisztségviselőket mindenesetre eltiltották a fesztiválon való részvételtől, a helyszínt rendőrökkel biztosíttatják, és állítólag közegészségügyi ellenőrzéseket is végeznek.

Az állatvédők újra és újra kezdeményezik, hogy végre szülessen Kínában állatvédelmi törvény, a hatóságok lépjenek fel hatékonyan a kutyákra szakosodott tolvajok ellen, és szerezzenek érvényt az állatok szállításának körülményeit előíró jogszabálynak.

A Jülin városában élők a nyári napfordulót ünneplik ezzel a fesztivállal, az ünnepen a helyiek és a közeli városból érkezők tömegével lepik el a település éttermeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.