Terrorizmus

Robbantás, halottak Kabulban

Robbanás ért hétfőn egy kormányzati alkalmazottakat szállító buszt Afganisztán fővárosában, Kabulban, a rendőrség közlése szerint többen meghaltak és megsebesültek.

2016.06.20 08:24MTI

A Reuters és az AFP hírügynökségek szerint félő, hogy a robbanásnak sok áldozata van. A helyszínre több mint két tucat mentő érkezett ki.

Egy szemtanú szerint több holttestet és legalább két sebesültet emeltek ki a gépjárműből.

A buszon tartózkodók kiléte egyelőre nem tisztázott, egy rendőrtiszt szerint a gépjármű kormányzati alkalmazottakat szállított a munkahelyükre, egy másik rendőr viszont azt mondta, hogy a buszon nepáli szerződéses biztonságiak voltak.

A robbanás okát hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, beszámolók szerint egy robbanószerrel megrakott gépkocsit vezető öngyilkos merénylő hajtott neki a busznak.

A támadás elkövetőjeként egy szervezet sem jelentkezett még, de a tálib szélsőséges mozgalom az utóbbi időben több merényletet is végrehajtott az afgán kormány ellen.

Május végén egy öngyilkos merénylő felrobbantott egy bírósági tisztségviselőket szállító buszt Kabul közelében, a támadásban tizenegyen haltak meg. Június elején egy merénylő a fővárostól 150 kilométerre délnyugatra fekvő Gazni város fellebbviteli bíróságán robbantotta fel magát, majd az épületbe behatoló három társát tűzharcban agyonlőtték afgán biztonsági erők. A merényletben a támadókon kívül hatan vesztették életüket.

A Reuters szerint a hétfő reggeli támadás arra utal, hogy Manszúr mollának, a tálibok volt vezetőjének a halála ellenére is jelentős maradt a szélsőséges mozgalom jelentette biztonsági kockázat Afganisztánban. A volt vezérrel egy amerikai dróncsapás végzett májusban.

Szakértők szerint az utóbbi időben végrehajtott merényletek azt jelentik, hogy az afganisztáni tálibok új vezetőjük, Hajbatullah Akhundzada molla irányítása alatt is folytatják az afgán hatalom elleni küzdelmüket, a mozgalom vezetőinek nem áll szándékában a békülés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.