Panama

Őrizetbe vettek egy informatikust az offshore-botránnyal kapcsolatban

A nyomozóhatóságok jogosulatlan adatszerzés és számítógépes rendszerhez való jogosulatlan hozzáférés gyanúja miatt vizsgálódnak.

2016.06.16 11:24MTI

Őrizetbe vették a Panama-iratok által kirobbantott offshore-botrányban érintett Mossack Fonseca ügyvédi iroda genfi irodájának egyik informatikusát. A nyomozóhatóságok jogosulatlan adatszerzés és számítógépes rendszerhez való jogosulatlan hozzáférés gyanúja miatt vizsgálódnak. A rendőrség házkutatást is tartott a Mossack Fonseca genfi irodájában.

Az AP amerikai hírügynökség a Le Temps című svájci napilapra hivatkozva egyértelműen azt írja, hogy a kiszivárogtatással kapcsolatban vették őrizetbe a meg nem nevezett informatikai szakembert. A Le Temps ugyanakkor azt is megírta: azt egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy a most őrizetbe vett illető szivárogtatta ki a dokumentumokat.

A genfi ügyészség mindössze annyit erősített meg, hogy az ügyben büntető eljárás van folyamatban, és maga az ügyvédi iroda tett feljelentést. A nyomozóhatóságok jogosulatlan adatszerzés és számítógépes rendszerhez való jogosulatlan hozzáférés gyanúja miatt vizsgálódnak. A férfit pár napja vették őrizetbe, és a rendőrség házkutatást is tartott a Mossack Fonseca genfi irodájában.

A cég egyelőre nem reagált a sajtó megkeresésére.

Április elején derült ki, hogy a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától egy ismeretlen hatalmas mennyiségű adatot adott át a német Süddeutsche Zeitungnak, melyet oknyomozó újságírók nemzetközi hálózata dolgozott fel, betekintést engedve abba, milyen offshore cégeken keresztül kezelik vagy adott esetben tüntetik el az adóhatóság árgus szemei elől vagyonukat a világ leggazdagabbjai. Az ügy kirobbanását követően lemondásra kényszerült az izlandi miniszterelnök és egy spanyol miniszter is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.