50 halálos áldozat

Orlandói lövöldözés: az USA történetének legsúlyosabb tömegvérengzése

A hatóságok ötven halálos áldozatra bukkantak és ötvenhárom embert ápolnak a kórházakban.

2016.06.12 16:59MTI
Univision Florida Central

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegvérengzésévé vált az orlandói melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett támadás: mint a város polgármestere bejelentette, a hatóságok ötven halálos áldozatra bukkantak és ötvenhárom embert ápolnak a kórházakban.

Az áldozatok száma azt követően nőtt meg ennyire, hogy a rendőrség és az FBI teljesen átvizsgálta az orlandói szórakozóhelyet. A korábbi hírek mintegy 20 halottról szóltak. Buddy Dyer, Orlando polgármestere az amerikai történelem legsúlyosabb tömegmészárlásának nevezte a vérengzést. A polgármester egyúttal rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban. Obama elnök, akit reggel tájékoztattak a történtekről, elrendelte, hogy a szövetségi kormányzat adjon meg minden szükséges segítséget a floridai rendőri szervekne

Fotó: Orlando Police

Közben azonosították a rendőrség által agyonlőtt merénylőt is: Omar Szaddiki Mateen, 29 éves férfi, afgán szülők gyermekeként született New Yorkban, s a floridai St. Lucie-ben élt. A rendőrség hajnalban még úgy tudta, hogy az elkövető nem Floridába való volt. Az agyonlőtt merénylőnél kézifegyvert és - a rendőrség megfogalmazása szerint -"azonosítatlan szerkezetet" találtak nála.

A rendőrség és az FBI változatlanul terrorista cselekménynek minősíti a tragédiát, s ilyen irányban folynak a nyomozások, az FBI egyik munkatársa pedig azt erősítette meg, hogy az elkövetőnek voltak kapcsolatai iszlamistákkal. Az illetékesek vizsgálják az esetleges dzsihadista szervezetekhez vezető szálakat.

A floridai iszlám közösség vezetője már nyilatkozott, a közösség gyászáról és együttérzéséről biztosított mindenkit, s kifejtette, hogy a közösség elítél minden ilyen és hasonló bűncselekményt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.