Árvíz

Kihirdették a természeti katasztrófaállapotot Franciaországban

A francia kormány közel nyolcszáz településen kihirdetette szerdán a természeti katasztrófaállapot a múlt heti esőzéseket követő árvíz után, annak érdekében, hogy megkezdődhessen a károsultak gyors kártérítése.

2016.06.08 15:13MTI

A kormány 16, az ország középső részén található megyében 782 települést ismert el természeti katasztrófa sújtotta területnek - közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter. További 215 település esetében, amely szintén kérvényezte felvételét a listára, a jövő heti kormányülésen születik döntés.

Franciaország mintegy 36 ezer településsel rendelkezik.

Kedden újabb esőzések voltak az ország északi részén, amelyek miatt egy hetven év körüli nő megfulladt a vízben elsüllyedő gépkocsijában. Ezzel ötre emelkedett a múlt hét óta pusztító katasztrófa áldozatainak száma, amelyben 24-en sebesültek meg.

A francia biztosítótársaságok szövetsége szerdán 900 és 1,4 milliárd közöttire becsülte az árvíz okozta károkat. Eddig 77 ezer kárbejelentést kaptak a biztosítók, a károsultak végleges száma elérheti a 150 ezret.

Párizsban az elmúlt harminc év legmagasabb vízállása végül nem okozott jelentősebb károkat, a vízszint a szombat hajnali 6,10 méteres tetőzés óta óránként egy centiméterrel csökken, de még mindig 3 méterrel magasabb az ilyenkor megszokottnál. Szerdán már újranyitott a Louvre és az Orsay Múzeum, amelyeket az árvízriasztás miatt elővigyázatosságból a múlt hét végén zártak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.