Vérengzés

Légicsapás, pokolgépes merénylet Pakisztánban: három tucatnyi halott

Öngyilkos merénylet célpontja volt csütörtökön Pakisztán Afganisztánnal határos vidékén egy kormányhű törzsi milícia. Kevéssel korábban ugyanott a pakisztáni légierő csapást mért tálib fegyveresekre; a két helyszínen összesen harminchatan vesztették életüket.

2008.11.06 18:59MTI

Az első hírek még arról szóltak, hogy távirányítással működésbe hozott robbanószerkezet végzett a Szalarzai törzs tálibok ellen készülő fegyvereseivel az északnyugat-pakisztáni törzsi területen fekvő Badzsúr térségében.

Később a merénylet helyszínén talált emberi maradványokból és szemtanúk elbeszéléséből arra a következtetésre jutottak, hogy öngyilkos merénylő robbantott. A detonáció tizenhét embert megölt, negyvenet pedig megsebesített, közülük egy tucatnyinak súlyos az állapota. Előzőleg arról adott hírt a pakisztáni katonaság, hogy ugyanebben a régióban légicsapásban meghalt 19 tálib fegyveres, köztük a fundamentalista muzulmán mozgalom egy katonai parancsnoka.

A pakisztáni hadsereg három hónappal ezelőtt indított offenzívát Badzsúrban, hogy megállítsa az innen Afganisztánba induló fegyveresek áradatát. Eddig 1500 fegyverest öltek meg. A harcokban a katonaság közlése szerint 73 pakisztáni katona esett el, és életét vesztette 95 civil is.

Amerikai illetékesek elégedetten nyugtázták a pakisztáni offenzívát, mint mondták, a katonai akció megindítása óta alábbhagyott az erőszak a határ túlsó oldalán, afganisztáni területen.

A vallási szélsőségesek merényletek sorozatával válaszoltak a pakisztáni offenzívára. A múlt hónapban 32 halálos áldozatot szedett egy másik, a csütörtökihez hasonló öngyilkos merénylet, amelynek szintén egy tálibellenes törzsi milícia volt a célpontja.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.