Terrorizmus

Az antwerpeni pályaudvart akarták felrobbantani az elfogott dzsihadisták

A csoportot egy 16 éves fiú vezette, az ő feladata lett volna a robbanószerkezetek beszerzése.

2016.05.31 21:56MTI

Az antwerpeni központi pályaudvarra készültek lecsapni az előző héten Belgiumban őrizetbe vett dzsihadisták - jelentette a helyi média kedden.

A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsítottak három pokolgépet akartak elhelyezni a pályaudvar legforgalmasabb részein.

A Le Soir című napilap arról számolt be, hogy a csoportot egy 16 éves fiú vezette, az ő feladata lett volna a robbanószerkezetek beszerzése.

A csoport emellett merényletet tervezett a szélsőjobboldali Flamand Érdek (Vlaams Belang) pártot vezető Filip Dewinter ellen is.

Sajtóhírek szerint a gyanúsítottak végül kénytelenek voltak lemondani a belgiumi merényletek terveiről a brüsszeli terrortámadások miatt megerősített biztonsági intézkedések miatt, és ehelyett Szíriába vagy Líbia szándékoztak utazni, hogy az Iszlám Állam nevű terrormilícia soraiban harcoljanak.

Előző heti hírek szerint a belga hatóságok egyelőre nem találtak kapcsolatot a fiatal dzsihadisták és a márciusi brüsszeli vagy a novemberi párizsi merényletek elkövetői között.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án pedig Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyeknek 130 ember esett áldozatul. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.