Illegális bevándorlás

"A gyerekek utolsó kiáltását soha nem tudom elfelejteni"

Az olasz állami televízió megdöbbentő riportot készített azokkal a migránsokkal, akik túlélték a hétvégi, legalább 45 halálos áldozatot követelő katasztrófát. A tragédiák sem fékezik a migránsok áradatát.

2016.05.31 14:16MTI

Az embercsempészek egyre aktívabbak és egyre kockázatosabb útnak teszik ki utasaikat. Az olasz kormány gyors segítséget kér Brüsszeltől.

Az olasz parti őrség hétfőn közölt képeket a hétvégi nagy mentőakciójukról. A felvételeken jól látszik, mennyien zsúfolódnak össze egy-egy lélekvesztőn és vágnak neki a több száz kilométeres veszélyes hajóútnak. Sokan közülük nem is érik el céljukat.

Testvérek

Egy nagyobb fából készült hajóhoz rögzítettünk sok kis gumicsónakot, csak mi mintegy négyszázan indultunk el – mesélte az egyik túlélő az olasz televíziónak adott interjúban. Az egyik, amin rengetegen, ötvenen zsúfolódtunk össze, hirtelen süllyedni kezdett, aki meg tudott kapaszkodni valamibe a nagy hajón, túlélte, aki nem, az mind vízbe fullad, mind az öt testvérem, bátyáim, nővéreim odavesztek - mondta a tragédiáról az eritreiai férfi.

Gyereksírás

Másik társa arról beszélt, hogy minden barátját, akivel együtt nőtt fel, elvesztette, és vízbe fulladt a családja is. Úgy emlékszik vissza körülbelül 35 csecsemő és mintegy száz 18 éven aluli utazott velük. Szerinte nekik semmi esélyük nem volt a túlélésre, de nem tudja végül mi lett velük. Egész életemben emlékezni fogok a gyerekek utolsó segélykiáltásaira, soha nem tudom elfelejteni – tette hozzá.


Az embercsempészek ideje

A hétvégi volt az idén az egyik legtöbb áldozatot követelő katasztrófa Szicília partjainál, legkevesebb 45-en a tengerbe fulladtak, de ez sem tartja vissza a migránsokat. Hétfőn újabb háromszáz illegális bevándorlót mentettek ki a tengerből az olasz hatóságok. Többségük szomáliai, de volt köztük két szír család is, ezért a parti őrség azt gyanítja, hogy nem Líbiából, hanem Egyiptomból indulhattak. Egy nő az ijedtségtől agyvérzést kapott, őt egyenesen a mentés után helikopterrel szállították kórházba. Egy szudáni embercsempészt is elkaptak. Úgy tudni, hogy 400 migránst szállított, azonban sem a hajóját sem az embereket nem találták meg. Azt gyanítják, ők mind vízbe fulladtak.

Migrációkutató: ez még csak a kezdet

Az M1 reggeli műsorában a Migrációkutató Intézet főigazgatója azt mondta: a migránsok többsége embercsempészek segítségével érkezik Európába. Ez rendkívül rendkívül jövedelmező üzlet, és arra kell felkészülnünk, hogy ha a mediterrán útvonal visszaerősödik a balkánihoz képest, még több halálesettel találkozunk, hiszen nem mindegy, hogy 1-2 tengeri mérföldet kell megtenni csónakokon vagy több, mint százat – magyarázta Orbán Balázs.

Róma segítséget kér


Az olasz hatóságok tájékoztatása szerint csak az elmúlt héten több mint 15 ezren érkeztek Szicíliába, és már idén meghaladta az 1500-at azok száma, akik vízbe fulladtak. Olaszország úgy érzi, hogy teljesen egyedül maradt a migrációs áradattal szemben, hiszen a balkáni útvonal lezárásával Görögországból most már nem tudnak tömegek tovább elindulni az EU-ba, ami azt jelenti: Olaszország maradt az egyetlen nyitott dél-európai kapu, és mindenki ide jön - jelentette a közmédia tudósítója.

Olaszország százezrekre készül

Annál is inkább, mivel innen nem tudnak tovább menni, hiszen Ausztria éppen holnaptól szigorítja a határellenőrzést az Olaszországgal közös határátkelőkön. Franciaország lényegében már tavaly június óta nem enged át senkit Olaszországból dokumentum, azonosítás nélkül, így Olaszország arra készül fel, hogy balkáni útvonal és alternatívák nélkül itt év végéig további százezrek érkezhetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.