Lengyel miniszter

A NATO négy zászlóalja fog állomásozni Lengyelországban és a balti államokban

A NATO állandó előretolt jelenlétének lényeges elemét fogják képezni Keleten.

2016.05.31 13:48MTI

A NATO négy zászlóalj harccsoportja fog állomásozni rotációs rendszerben Lengyelországban és a balti államokban - jelentette be kedden Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter, miután Varsóban tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

A főtitkár hétfő délután kétnapos látogatásra érkezett a lengyel fővárosba, egyeztetéseinek napirendjén a július 8-án és 9-én esedékes varsói NATO-csúcstalálkozó technikai és tartalmi részletei szerepelnek.

"Tárgyalásaink megerősítették, hogy Lengyelországban és a balti államokban rotációs rendszerben négy zászlóalj harccsoport fog állomásozni, amelyek a NATO állandó előretolt jelenlétének lényeges elemét fogják képezni Keleten" - mondta Macierewicz a közös sajtóértekezleten. Mindegyik zászlóaljban több száz vagy ezernél több katona fog szolgálni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a döntés megszületett, de a technikai kérdések, köztük a csapatok pontos tartózkodási helye még vita tárgyát képezik. Közölte, hogy az egyik harccsoport Lengyelországban, a többi három pedig a balti államokban fog állomásozni.

Rendkívül fontosnak, biztonságerősítőnek minősítette a lengyel miniszter azt, hogy - amint ezt a Stoltenberggel folytatott egyeztetés során megerősítették - a NATO keleti szárnyán, ezen belül Lengyelországban állandó NATO-hadfelszerelési raktárak felállítását tervezik. Kiemelte az amerikai páncélos dandár tervezett lengyelországi telepítését is.

Aláhúzta: a NATO előretolt katonai jelenléte Keleten kiegészíti a gyorsreagálású erők kelet- és közép-európai telepítését, melyről az észak-atlanti szövetség 2014-es newporti csúcstalálkozóján hozott döntést. "Ez azt jelenti, hogy a NATO katonai erőinek összlétszáma, mely fenyegetés esetén mozgósítható lenne, nagyon nagy, elegendő ahhoz, hogy hatékonyan betöltse elrettentő szerepét" - mondta.

Stoltenberg hangsúlyozta: a varsói NATO-csúcstalálkozót "kritikus pillanatban" rendezik meg. "Látjuk az egyre magabiztosabb Oroszországot, amely fenyegeti szomszédait, és erőszakkal megváltoztatja a határokat" - mondta. Emlékeztetett a Közel-Keleten, valamint az Észak-Afrikában kialakult konfliktusokra is. "Olyan kihívásokat is látunk, melyek nem ismernek határokat - a terrorizmust, a kibertámadásokat és a ballisztikus rakéták fejlesztését" - sorolta.

Leszögezte, hogy a NATO, válaszolva ezekre a kihívásokra, olyan mértékben erősíti meg biztonságát, amilyenre a hidegháború befejezése óta nem volt példa. Hangsúlyozta, hogy minden lépés védelmi jellegű.

A NATO főtitkára varsói tartózkodása során tárgyalt Andrzej Duda elnökkel és Beata Szydlo kormányfővel, kedden délután pedig Witold Waszczykowski külügyminiszterrel találkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.